Амбулаторія у Горенці

В амбулаторії села Горенка у Київській області провели реконструкцію системи опалення. Зокрема, там встановили тепловий насос ґрунт-вода та сонячну електростанцію. Це — перший медзаклад Київщини, у якому запрацювала така енергоефективна система. 

На початку повномасштабної війни у двір амбулаторії у Горенці влучив снаряд — вибуховою хвилею вибило вікна, пошкодило фасад і дах будівлі. А через відсутність електроенергії наприкінці лютого минулого року також постраждала система опалення.

У листопаді 2022 розпочали реконструкцію системи опалення та електропостачання в амбулаторії за принципами зеленого відновлення, щоб вона могла працювати автономно навіть під час відключень електроенергії та без генератора. У січні там запрацював сучасний та екологічний тепловий насос потужністю 20 кВт, встановлена на даху сонячна електростанція потужністю 12 кВт та акумулятор на 8 кВт-год. 

Така реконструкція дасть можливість підвищити енергоефективність амбулаторії, зменшити викиди діоксиду вуглецю та негативний вплив на довкілля. Також це допоможе знизити витрати на опалення на 80% або майже на чверть мільйона гривень на рік. А завдяки сонячній станції амбулаторія сама вироблятиме електроенергію та зможе покривати до 60% своїх потреб. Згодом її можуть розширити, щоб забезпечити повну енергетичну незалежність лікарні. 

"Технології відновлюваної енергетики у комплексі із заходами з енергоефективності, подібні до застосованих в Горенці, мають бути не одиничними проєктами, а основою відбудови й українських будівель, й нашої енергосистеми. Адже мале децентралізоване виробництво енергії з відновлюваних джерел дозволяє виробникам заощаджувати кошти та мати більш стабільне постачання енергії, а державі — розвинути надійнішу енергосистему із меншою шкодою для довкілля", — каже Костянтин Криницький, керівник відділу енергетики ГО "Екодія", однієї зі співорганізаторок проєкту. 

Вартість реконструкції системи опалення та встановлення сонячних панелей у Горенці склала близько 56 000 євро. Ці витрати мають повністю окупитися за 6-7 років завдяки економії на енергоресурсах та власному виробництву електроенергії.

Нагадаємо, у Києві проведуть комплексну реконструкцію понад 5000 застарілих житлових будинків, які непридатні для експлуатації через руйнацію та зношення. Вже оприлюднили перелік кварталів, де запланована першочергова реконструкція.

Простір "Цегла" проведе аукціон, щоб врятувати будинок на Жилянській