Сміття
Фото: unsplash.com

Активісти проєкту "Україна без сміття" заявили, що депутати комітету Верховної Ради з екологічгої політики та природокористування зливають так звану сміттєву реформу.

За словами активістів, 20 червня має відбутися голосування за закон №2207-1-д “Про управління відходами”, який має вирішити проблему понад 30 тисяч сміттєзвалищ в Україні, запровадити європейську модель управління відходами та вивести з тіні "сміттєву мафію".

Однак після першого читання усі правки, які були внесені громадськістю, викреслили з закону. Наприклад, щодо встановлення термінів закриття сміттєзвалищ, використання системи Prozorro для проведення тендерів тощо.

Депутати пояснили таке рішення необхідністю швидко прийняти реформу та заради цього піти на первні компроміси. Також вони пообіцяли внести всі правки вже після прийняття закону. Однак активісти вважають, що через такі компроміси сам закон втрачає сенс та в такому вигляді він не відповідає директивам ЄС.

"Чому та для кого маємо терміново прийняти найгіршу редакцію закону, з якого викинули всі правки громадськості, які захищали наші права на чисте довкілля? Чому маємо йти на компроміси не на користь довкілля і прав людини? Хто ті люди, з якими громадськість має шукати спільне благо, і в чому воно полягає? Чому Україна не може пройти швидше, ніж "за 50 років" шлях до найкращих рішень поводження з відходами, коли має знання про досвід країн ЄС, доступ до новітніх технологій розвинених країн та можливість залучити інвесторів та кредитування?", — запитують активісти.

Вони вимагають від народних депутатів під час голосування за законопроєкт 20 червня повернути такі правки від громадськості:

  • Зупинити захоронення сміття на звалищах та визначити коректні терміни для цього.
  • Використовувати систему Prozorro при проведенні конкурсів.
  • Зафіксувати високі та безпечні температури спалювання сміття на заводах.
Де в Києві можна здати на утилізацію непотрібну техніку