Активісти закликали Могилянку зупинити реставрацію Братських келій: причина

Столичні активісти звернулися до Києво-Могилянської академії із закликом оприлюднити повний проєкт реставрації Братських келій.

Про це йдеться в telegram-каналі пам’яткоохоронців "Мапа Реновації".

За даними активістів, Могилянка не погоджувала проведення будівельних робіт із заповідником "Стародавній Київ", на території якого розташовані келії. До того ж, кажуть пам’яткоохоронці, роботи проводять всупереч чинному законодавству й департамент благоустрою вже тричі видавав припис про зупинення будівництва.

"Продовжувати будівництво, ігноруючи не тільки громаду, але й низку законодавчих актів — точно не найкращий метод збереження культурної спадщини. Адже незалежно від намірів, закони нашої країни обовʼязкові до виконання для всіх", — наголосили в "Мапі Реновацій".

Активісти закликали Могилянку зупинити реставрацію Братських келій

Там просять киян підписати та надіслати електронне звернення в прокуратуру за адресою zvern@kyiv.gp.gov.ua. Шаблон заяви можна знайти за посиланням.

Варто зазначити, що напередодні активісти організації "Cпадщина" зазначили, що в рамках "реставрації" 200-річної будівлі Братських келій знесли оригінальні цегляні склепінчасті зводи, вікна та 200-літні деревʼяні перекриття, а також планують змінити дах.

Водночас у Києво-Могилянській академії заперечують відсутність узгоджувальної документації й наголошують, що проводять реставрацію будівлі, щоби повернути їй автентичний вигляд.

Нагадаємо, раніше в Могилянці повідомляли про плани проведення археологічних досліджень на території Києво-Братського монастиря.