Екологічний рейтинг мікрорайонів Києва

Активісти громадської організації SaveDnipro провели дослідження якості життя та екологічної безпеки в Києві. Вони також склали екологічний рейтинг мікрорайонів столиці. Про це пише "Хмарочос". 

Автори дослідження поділили Київ на 49 умовних мікрорайонів та склали їхній рейтинг та такими критеріями: ступень забруднення водойм, повітря та ґрунтів, ситуація з відходами, доступ до зелених зон.

Найвищі бали отримали Конча-Заспа та Пуща-Водиця, а найнижчі — Микільська Слобідка, Соцмісто та Стара Дарниця, Райдужний та Воскресенка, ДВРЗ та Позняки. Проте часом рейтинг мікрорайону був низьким через відсутність даних. Наприклад, у Микільської Слобідки.

Забруднення водойм

Загалом автори дослідження проаналізували результати перевірок 122 київських водойм. Серед них визначили п’ять найзабрудненіших: Голосіївський струмок (Голосіївський район), Опечень-5 (Оболонський район), Озеро Вербне (Оболонський район), Озеро Лісове (Дніпровський район), Мишоловський струмок (Голосіївський район).

Відзначається, що найпоширенішою проблемою водойм Києва є перевищення рівня фенолів (інколи у 15 разів), каламутність води та завислі речовини.

Якість питної води

Для аналізу якості питної води взяли зразки з кранів у 29 столичних оселях. Головним чином хотіли визначити, чи є повторне забруднення води, коли вона проходить трубами після фільтрації на очисних спорудах. При цьому кияни не розуміли, навіщо перевіряти воду з крана, бо вважали її поганою за визначенням та не бачили сенсу робити тести.

Сліди повторного забруднення виявили лише на півдні Оболонського району, де була підвищена концентрація заліза. Ймовірно, через застарілі комунікації в будинку. Відзначається, що це не обов’язково означає, що вода там постійно погана — частки труби могли відшаруватися саме перед взяттям зразка.

Зелені зони

Автори дослідження вимірювати відстань від будинків того чи іншого мікрорайону до найближчої зеленої зони. Вони виявили, що критично бракує озеленення на півночі Подолу, зокрема на масиві "Квітництво", на Борщагівці вздовж Кільцевої дороги, в новій забудові на вулицях Максимовича і Вільямса, в "Молодіжному кварталі" та комплексі "Патріотика", на Воскресенці, в кінці Троєщини, а також для окремих ЖК, що були побудовані посеред промзон.

На карті червоним виділені локації, мешканцям яких до найближчого парку потрібно йти понад кілометр. Фіолетовим показані перспективні зелені зони, створення яких заплановано міською владою. При цьому здебільшого нові парки плануються не там, де найбільше бракує озеленення.

Карта екологічної безпеки Києва

Повітря

Для аналізу якості повітря дослідники брали дані Центральної геофізичної обсерваторії Срезневського та системи SaveEcoBot. Найбільшим забрудником повітря у Києві є діоксид азоту, а от ситуація з пилом "не є жахливою". 

Загалом повітря є бруднішим на лівому березі та у центрі Києва, що передусім пов’язано з автомобілями. Найкраще ж повітря — на Печерську та Голосієві.

Забруднення ґрунтів

Найбільшим забрудником ґрунтів Києва дослідники називають завод "Радикал" на Лісовому масиві. Територія в радіусі п’ять кілометрів навколо нього виявилась найбільш забрудненою. Також брудні ґрунти біля золовідвалу Дарницької ТЕС та в зоні впливу Бортницької станції аерації.

Серед зон відпочинку найбільш брудним ґрунт був на пляжі озера "Радунка", в парку "Кіото" та біля Діамантового пляжу озера "Алмазне". Основними забрудниками є солі важких металів, нафтопродукти, отрутохімікати та феноли.

Відходи

Серед усіх мікрорайонів найгірші показники за ситуацією зі сміттям були на Микільській Слобідці, Саперній Слобідці, Сирці та Теремка. А найкращі — в Конча-Заспі, Бортничах, Корчуватому та Чапаївці.

Зелені стіни, нові ідеї та мапи з деревами: екологічні проєкти у воєнному Києві