15 січня відзначають Синій понеділок або Blue monday

Щороку у світі відзначають "Синій понеділок" або "Blue monday". У 2024 році він припадає на 15 січня. Розповідаємо, що це за день та чому він так називається.

Що таке "Синій понеділок"

Цей день вважається найдепресивнішим у році — посилюється почуття смутку, знижується мотивація та не вистачає енергії.

Зазвичай він припадає на третій понеділок січня. Традиція відзначити "Сумний понеділок" пішла з 2005 року, а термін  "Blue monday" запропонував британський психолог Кліфф Арналл. Він розрахував свою теорію за математичною формулою, а з роками це поняття набрало поширення у всьому світі. Багато видань критикували його за псевдонауковість і поширення "сумних настроїв". 

Чому "Синій понеділок" такий сумний

Британський психолог пояснив, чому цей день вважається найдепресивнішим у році.

По-перше, це погода. В другий місяць зими мало сонячного світла, а день досі короткий. 

По-друге, закінчення зимових свят. Новий рік та Різдво минули, люди відчувають сум та пригніченість. Те, що запланували зробити у новому році ще не здійснилось, тому рівень мотивації знижується.

По-третє, нестача грошей. Після святкувань було багато трат, а заробітна платня ще далеко. Крім того, деякі люди мають борги, які треба виплачувати.

Проте не слід думати, що "Сумний понеділок" це вирок. Навпаки, в цей день необхідно задуматись про своє ментальне здоров'я й думати про майбутнє.

Я живу з тривожним розладом