Продукти першої необхідності під час блекауту
Фото: REUTERS/Vladyslav Sodel

Критична інфраструктура України постійно перебуває під прицілом російських військ, а ризик блекауту щодня нависає над українцями.

Попри відмінну роботу ППО, варто бути готовими до різних сценаріїв і запастися всім необхідним на випадок надзвичайної ситуації.

Що потрібно мати під час блекауту

Бути готовим до блекауту означає вжити всіх заходів на випадок тривалої відсутності електроенергії, водопостачання та опалення.

Якщо придбати генератор немає можливості, треба мати вдома аптечку, теплі речі, термобілизну, ковдри, термоси, павербанки, свічки, газові балони, керосинові лампи й, звісно, харчі. На них ми зупинимося докладніше.

Продукти першої необхідності під час блекауту

Запас їжі та води — основне, що має бути вдома під час тривалих відключень світла. При цьому їжу не варто готувати наперед, а краще запастися тими продуктами, які не псуються без холодильника, а для їх приготування не потрібні електроенергія чи багато води.

Окремо треба запастися водою для пиття та для повсякденних потреб. Заздалегідь подбайте про запас з розрахунком, що для однієї людини необхідно щонайменше один літр води на добу. І це тільки для пиття.

Продукти тривалого зберігання, які варто закупити на випадок блекауту

  • М’ясні, рибні та овочеві консерви. При цьому варто відмовитися від домашніх консервів, а якщо і вживати, то тільки м’ясні й попередньо їх треба прокип'ятити щонайменше півгодини;
  • Сухпайки (армійські або туристичні; є великий вибір);
  • Сублімовані продукти (каші, які треба заливати окропом, борщ, м’ясні страви, ягоди тощо). Сублімовані продукти корисні та безпечні тим, що не втрачають поживної цінності, не мають барвників і добавок, для їхнього зберігання не потрібен холодильник;
  • Цільнозернові продукти (каші з ячменю та пшениці, гречка, рис, вівсянка, макарони з твердих сортів пшениці тощо);
  • хлібці, печиво, сухарі;
  • сухофрукти;
  • горішки;
  • батончики;
  • шоколад.

Що приготувати, коли немає електрики

Є каші, для приготування яких необхідний окріп, а є й ті, що можна залити холодною водою, кефіром або молоком. Вони відрізняються також і часом приготування.

Каші, для приготування яких потрібен окріп:

  • Ячна каша (залити окропом і залишити на 2-3 години);
  • Пшоняна каша (залити окропом і залишити на годину);
  • Пшенична каша (залити окропом, закутати посудину в ковдру та залишити 30-50 хвилин);
  • Булгур (дрібний залити окропом на 20 хвилин, середній — на 40);

Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока):

  • Гречана каша. Купуйте коричневу гречку, вона вже готова. Її треба замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром і залишити на термін від 5 до 10 годин. Краще робити це на ніч.
  • Перловка. Щоб настоятися у холодній воді їй потрібно від 10 до 24 годин. Краще залити звечора.
  • Кускус (залити холодною водою та залишити на 20-30 хвилин);
  • Вівсянка (залити холодною водою та залишити на 30 хвилин або годину);
  • Манна каша (залити холодною водою або молоком, накрити та залишити на 15-20 хвилин);
  • Кіноа (залити холодною водою й залишити на ніч).

Усі каші, що є у списку, можна також готувати в термосі. Варто зазначити, що година кипіння на плиті — це близько 4-5 годин настоювання в термосі.

Як підготувати запас води на випадок блекауту

Як ми писали вище, необхідно розрахувати запас води відповідно до кількості членів сім’ї та щонайменше на три доби. Врахуйте, що одній дорослій людині на добу треба: 

  • Близько 3 літрів питної води (сюди також відноситься рідина, яку ми споживаємо з їжею);
  • Близько 10-12 літрів для гігієни та приготування їжі.

При цьому радимо промаркувати місткості, щоб нічого не переплутати: "питна вода", "технічна вода", "вода для господарських потреб".

Якщо бутельованої питної води немає, можна використовувати питну воду з колодязів, шахтних криниць, пунктів розливу питної води, бюветів тощо. Проте не забувайте, що перед вживанням її необхідно продезінфікувати. Ось деякі поради, як це можна зробити:

  • Прокип’ятіть воду не менше ніж 10 хвилин після закипання. Термін придатності такої води не перевищує однієї доби;
  • Використовуйте фільтри для води після кип'ятіння (подбайте про їх купівлю заздалегідь);
  • Купіть в туристичному магазині або аптеці таблетки для дезінфекції води та використовуйте згідно з інструкцією;
  • Подрібніть пігулки активованого вугілля, заверніть цей "порошок" у марлю та опустіть у місткість з водою на 6-12 годин. На літр води необхідно десь 4-5 пігулок;

Технічну воду комунальники зазвичай розвозять по районах без центрального водопостачання. Якщо цього не відбуватиметься, для технічних потреб можна використовувати наступну воду:

  • з відкритих водойм (озера, річки);
  • з бачка унітаза;
  • з бойлера (як злити воду можна знайти в інструкції);
  • дощову;
  • розтоплений сніг.