Масниця — традиційне українське свято, що символізує прощання з зимою і зустріч весни. У Масниці немає фіксованої дати — вона відзначається протягом тижня перед Великим постом. У цей час заведено влаштовувати веселі гуляння, пекти млинці та проводити ритуальні обряди. У 2025 році Масниця розпочнеться 24 лютого та триватиме до 2 березня.
"Наш Київ" розповість про це найдавніше і найяскравіше свято та поділиться найкращими рецептами млинців.
Історія Масниці
Масниця має язичницьке коріння та походить ще з дохристиянських часів. Давні слов'яни вважали цей період особливим, адже він означав зміну пір року, відродження природи та цикл оновлення. Основним божеством, якому поклонялися в цей період, було сонце, тому головним символом свята став млинець — круглий, жовтий, схожий на сонячний диск.
Назва Масниця пов’язана з тим, що в цей період основою раціону були ситні, масні страви. Традиційно вживали сир, масло, вареники з сиром і вершковим маслом. В окремих регіонах України Масницю також називали Колодій, Запусти, Пущення, Заговини або Сирний тиждень.
Після прийняття християнства Київською Руссю у 988 році Масляна не зникла, а отримала нове значення. Тепер її святкували як останній тиждень перед Великим постом, під час якого люди готувалися до 40-денного очищення. Саме тому у цей час заборонялося вживати м'ясо, але дозволялися молочні продукти, риба та яйця.
А от Масляною це свято почали називати у 1960-х роках, коли його фактично дозволили святкувати після довгої заборони.
Як святкували Масницю в минулому
Святкування Масляної тривало цілий тиждень, і кожен день мав свої особливі традиції:
Понеділок – "Зустріч": Початок свята. Господині розпочинали приготування до Масляної, робили перші млинці, якими частували рідних і сусідів.
Вівторок – "Загравання": Молодь розважалася, організовувалися народні гуляння, катання на санях, веселі конкурси.
Середа – "Ласунка": Тещі запрошували зятів на частування, накриваючи стіл з млинцями, пирогами та іншими смаколиками.
Четвер – "Розгуляй": Розпал святкувань. Люди збиралися на площах, влаштовували кулачні бої, змагання, катання на гірках.
П’ятниця – "Тещині вечори": Зяті запрошували тещ у гості та пригощали їх млинцями.
Субота – "Посиденьки зовиці": Невістки запрошували сестер чоловіка в гості, аби продемонструвати свої кулінарні здібності.
Неділя – "Прощена неділя": Останній день Масляної. Люди просили один у одного прощення, щоб вступити у Великий піст з чистою душею.
Традиції святкування Масниці
Колодка. Під час Масляної проводили народний обряд під назвою Колодка. Він був поширений в Україні та деяких інших слов’янських країнах, мав жартівливий характер і символізував покарання для тих, хто не одружився або не вийшов заміж протягом року. Колодка була останнім шансом справити весілля перед постом.
Обряд проводився переважно в першу половину Масляного тижня, і головну роль у ньому відігравали жінки.
Прив’язування колодки: Незаміжнім дівчатам і неодруженим парубкам до ноги чи руки прив’язували невелику колодку (шматок дерева або палицю). Це робили старші заміжні жінки, жартома натякаючи, що час одружуватися.
Викуп за колодку: Щоб звільнитися від колодки, хлопці повинні були "викупити" її – це могло бути частуванням, подарунками або навіть простою символічною платою.
Колодочний четвер: У четвер Масляного тижня дівчата самі проводили аналогічний ритуал для хлопців, а в п’ятницю хлопці мали віддячити частуванням.
У деяких регіонах України цей обряд зберігся й до сьогодні. Його відтворюють під час фольклорних фестивалів та театралізованих святкувань Масляної.
Спалювання опудала зими. Цей ритуал символізував закінчення холодів і прихід весни. Люди спалювали солом'яне опудало, яке уособлювало зиму та всі негаразди минулого року.
Катання на санях. Символічний обряд, що допомагав весні "приїхати" швидше.
Гучні ярмарки та гуляння. Відвідувачі могли взяти участь у конкурсах, танцях, ярмаркових розвагах, скомороських виступах та інших забавах.
Рецепти млинців та вареників до Масниці
Попри те, що більшість українців звикли до млинців на це свято, раніше, за стародавніми традиціями, на Масляну готували переважно вареники з сиром.
Ось декілька рецептів як млинців, так і вареників на вибір.
Класичні млинці на молоці
Інгредієнти:
- 500 мл молока
- 2 яйця
- 200 г борошна
- 1 ст. л. цукру
- Щіпка солі
- 2 ст. л. рослинної олії
Приготування: Збийте яйця з цукром і сіллю. Додайте половину молока, просіяне борошно та перемішайте. Влийте решту молока й олію, знову перемішайте. Випікайте млинці на розігрітій сковороді до золотистого кольору.
Дріжджові млинці
Інгредієнти:
- 500 мл теплого молока
- 2 яйця
- 300 г борошна
- 1 ст. л. цукру
- 1 ч. л. сухих дріжджів
- Щіпка солі
- 2 ст. л. рослинної олії
Приготування: Розчиніть дріжджі та цукор у теплому молоці. Додайте яйця, сіль, борошно й олію, перемішайте. Залиште тісто в теплому місці на 1 годину. Випікайте млинці на сковороді.
Млинці на кефірі
Інгредієнти:
- 500 мл кефіру
- 2 яйця
- 200 г борошна
- 1 ст. л. цукру
- Щіпка солі
- 1 ч. л. соди
- 2 ст. л. олії
Приготування: Змішайте яйця, цукор і сіль. Додайте кефір і соду, перемішайте. Додайте борошно, замісіть тісто. Випікайте млинці до рум'яного кольору.
Солодкі вареники з сиром
Інгредієнти
Для тіста:
- 500 г борошна
- 250 мл теплого молока або води
- 1 яйце
- 1 ст. л. рослинної олії
- ½ ч. л. солі
Для начинки:
- 300 г домашнього сиру
- 2 ст. л. цукру
- 1 яйце
- 1 пакетик ванільного цукру (або ½ ч. л. ваніліну)
Приготування тіста: У глибокій мисці змішати борошно з сіллю. В окремій ємності змішати яйце, тепле молоко та олію. Поступово додавати рідку суміш до борошна, замішуючи еластичне тісто. Накрити тісто рушником і залишити на 30 хвилин.
Приготування начинки: У мисці змішати сир, цукор, ванільний цукор і яйце. Добре перемішати, щоб вийшла однорідна маса.
Формування і варіння: Розкатати тісто до товщини 2-3 мм і вирізати кружечки за допомогою склянки. На кожен кружечок покласти трохи начинки. Зліпити краї, добре защипуючи, щоб вареники не розварилися. Після цього у киплячу підсолену воду опустити вареники й варити 3-4 хвилини після спливання. Вийняти шумівкою та змастити вершковим маслом. Готові вареники полити сметаною, посипати цукром або подати з медом та ягодами.
Солоні вареники з сиром (традиційні)
Інгредієнти
Для тіста:
- 500 г борошна
- 250 мл теплої води
- 1 яйце
- ½ ч. л. солі
- 1 ст. л. олії
Для начинки:
- 300 г домашнього сиру
- 1 яйце
- ½ ч. л. солі
- 1 ст. л. сметани (для соковитості)
Приготування тіста: У мисці змішати борошно з сіллю. Додати яйце, теплу воду та олію. Замісити м'яке тісто, накрити рушником і залишити на 20-30 хвилин.
Приготування начинки: У мисці змішати сир, яйце, сіль та сметану. Добре розім’яти виделкою до однорідної консистенції.
Формування і варіння: Розкатати тісто до товщини 2-3 мм, вирізати кружечки. Викласти начинку, защипнути краї. Опустити вареники у киплячу підсолену воду. Варити 3-5 хвилин після спливання. Дістати шумівкою, додати вершкове масло. Солоні вареники традиційно подають зі сметаною, шкварками або смаженою цибулею.
Начинки для млинців: солодкі та солоні варіанти
Млинці — універсальна страва, яка чудово поєднується з різними начинками. Їх можна зробити як десертними, так і ситними. Ось кілька популярних варіантів:
Солодкі начинки:
- Класична сирна — домашній сир, цукор, ванільний цукор, сметана або вершки.
- Фруктова — яблука, груші, банани, полуниці, перетерті з медом або цукром.
- Ягідна — чорниця, малина, вишня, журавлина з цукром або сиропом.
- Шоколадна — шоколадна паста (Nutella), какао-крем або топлений шоколад.
- Медово-горіхова — мед, волоські горіхи, мигдаль, фундук.
- Зі згущеним молоком — варене або звичайне згущене молоко.
- Макова — запарений мак з цукром або медом.
- Карамельна — домашня або покупна карамель із вершками.
- Ванільний крем — заварний крем з ваніллю та вершками.
- З морозивом — кулька морозива всередині гарячого млинця.
Солоні начинки:
- З сиром і зеленню — бринза, фета, твердий сир, кріп, петрушка.
- Грибна — обсмажені гриби з цибулею, сметаною або сиром.
- З м’ясом — куряче, яловиче, свиняче фаршоване м’ясо, приправлене спеціями.
- З червоною рибою — слабосолена сьомга або форель з вершковим сиром.
- З шинкою і сиром — шинка, твердий або плавлений сир.
- Овочева — тушковані кабачки, баклажани, морква, цибуля, перець.
- З картоплею і грибами — пюре зі смаженими грибами.
- З куркою і шпинатом — відварена або обсмажена курятина з вершковим соусом.
- З печінкою — тушкована печінка з цибулею, сметаною і спеціями.
- Яєчна — варені яйця з зеленою цибулею та вершковим маслом.
Млинці також можна подавати із соусами: сметаною, медом, шоколадним або ягідним соусом, що зробить їх ще смачнішими.