Перші холоди починаються з двох речей: очікування опалювального сезону й келиху гарячого глінтвейну. В мережі є тисячі порад, як приготувати глінтвейн з червоного вина, але ми вирішили піти далі й розпитати Андрія Макодрая, шеф-бармена ресторанів Oxota na Ovets та “Любчик”, про небанальні глінтвейни, які можна приготувати вдома.
Загальні принципи приготування глінтвейну доволі прості.
Тепер, коли ми озброєні порадами шеф-бармена, час обрати свій рецепт глінтвейну і приготувати його прямо зараз.
Інгредієнти у рецептах розраховані на один келих, щоб вам було зручніше планувати приготування тільки для себе, на двох чи на компанію друзів. Смачного!
Смородиновий глінтвейн
- Червоне сухе вино — 120 мл
- Смородиновий сік — 80 мл
- Медовий сироп — 10 мл
- Апельсиновий сік — 25 мл
- Біттер Angostura — 0,5 мл
Медовий сироп легко приготувати вдома: розмішайте 200 г меду з 50 мл гарячої води і використовуйте для приготування глінтвейнів (або просто додавайте у чай).
Біттер Angostura добре мати вдома тому, що це така собі концентрована приправа: в ньому відразу поєднані в вигляді гіркого алкогольного настою усі основні ароматичні модифікатори.
Отож, перемішуємо всі інгредієнти, нагріваємо до 80 градусів і розливаємо по келихах.
Персиковий глінтвейн
- Біле сухе вино — 100 мл
- Лікер Amaretto — 25 мл
- Персиковий сік з м’якоттю — 80 мл
- Апельсиновий фреш — 25 мл
- Медовий сироп — 5 мл
- Біттер Angostura — 0,5 мл
Лікер Amaretto виготовляють з абрикосової кісточки — ароматом він нагадує мигдаль. Як готувати медовий сироп, ми розповіли вище.
Уважно: глінтвейн на основі білого вина треба нагрівати лише до 70 градусів, щоб він не втратив смак.
Бузковий глінтвейн
- Біле сухе вино — 100 мл
- Апельсиновий сік — 50 мл
- Медовий сироп — 5 мл
- Кордіал бузку — 25 мл
Кордіал бузку не знайти у супермаркеті, але його можна приготувати власноруч і використовувати для коктейлів та глінтвейну в тому ж числі. Придбайте у магазині бузковий сироп і бузковий лікер, перед приготуванням змішайте у пропорцій 1:1.
Для келиха бузкового глінтвейну використовуйте 25 мл кордіалу.
Змішайте всі інгредієнти і нагрійте до 70 градусів, щоб зберегти смак вина. Насолоджуйтесь!
Імбирний глінтвейн
- Вино червоне сухе — 150 мл
- Мелена кориця — 0,5 г
- Імбирний сироп — 10 мл
- Сироп лемонграс — 15 мл
- Сироп манго — 10 мл
- Лимонний сік — 20 мл
- Апельсиновий сік — 50 мл
Ці сиропи не такі вже й екзотичні, як здається на перший погляд. Ви можете приготувати вдома і потім дивувати гостей та рідних.
Імбирний сироп: на 1 л води візьміть 1 кг цукру й 200 г дрібно покришеного імбиру, доведіть до кипіння, дайте настоятися 12 годин і процідіть. Додавайте в чай, глінтвейни і не тільки.
Сироп лемонграс: на 1 л води візьміть 1 кг цукру й 100 г дрібно покришеного зеленого лемонграсу, доведіть до кипіння, настоюйте 24 години і процідіть.
Змішайте всі інгредієнти для глінтвейну, нагрійте до 80 градусів, розлийте по келихах. Насолоджуйтесь!