Рецепти пасок

Головною стравою на Великодньому столі вважається паска. Традиція випікання цієї святкової здоби походить з давнини, тому рецептів приготування існує дуже багато. Зібрали прості, традиційні та незвичні рецепти пасок, які вдаються завжди.

Традиційна галицька паска

Цей рецепт класичної української паски, яку споконвіку готували тернопільські бабусі. Він не потребує великої кількості інгредієнтів, а спосіб приготування доволі простий.

Традиційна галицька паска: рецепт класичної української паскиІнгредієнти:

  • 300 г борошна;
  • 20 г живих дріжджів;
  • 90 г цукру;
  • 100 мл молока;
  • 20 г масла;
  • 3 яйця;
  • 20 г олії;
  • родзинки;
  • 50 г коньяку.

Спосіб приготування:

Нагріти молоко до температури 35 градусів й змішати з дріжджами до повного розчинення. Відділити й збити окремо білки й жовтки з цукром до густої піни, а потім змішати їх між собою, додавши дріжджі з молоком. Поступово додати просіяне борошно та вимішувати пів години. Після цього по черзі влити розтоплене масло й олію і знову вимішати.

Заздалегідь замочити родзинки у коньяку на 30 хвилин, після чого промочити їх серветкою, кинути у тісто й вимішати. Далі готове тісто ставимо у тепле місце на 2 години.

Як пройде час, треба змастити формочки маслом, присипати борошном. Наповнити 1/3 форми тістом й залишити ще на годину. Потім помазати яйцем і відправити у духовку на 30-40 хв й випікати при температурі 180°. Прикрасити глазур'ю чи будь-яким іншим декором по закінченню.

Польська Великодня "Бабка"

Наші польські сусіди теж мають традицію Великодньої паски, але готується вона дещо інакше та називають її "бабкою". Рецепт дуже простий, без складних інгредієнтів, але смак неймовірний. 

Польська Великодня паска "Бабка"Інгредієнти:

  • 2 склянки картопляного борошна;
  • 6 столових ложок пшеничного борошна;
  • 1 шматочок вершкового масла;
  • 2 склянки цукру;
  • 6 яєць;
  • 6 столових ложок олії;
  • 2 столові ложки оцту;
  • 2 ложки розпушувача;
  • сік одного лимону.

Спосіб приготування

Приблизно за годину до початку приготування дістаємо з холодильника вершкове масло, щоб воно стало м’яким. Викладаємо його в миску і додаємо цукор. Збиваємо приблизно 10 хвилин, потім додаємо по одному яйцю. Далі засипаємо борошно, змішане з розпушувачем, оцтом, олією та лимонним соком. Все ретельно перемішуємо.

Форму для кексу змащуємо маргарином або маслом і присипаємо борошном. Готове тісто виливаємо у форму приблизно на 2/3 висоти. Ставимо в духовку і випікаємо при 190° до готовності. 

Сирна паска від Євгена Клопотенка

Український шеф-кухар Євген Клопотенко пропонує рецепт сирної паски для тих, хто не любить працювати з дріжджами. Її навіть не треба випікати.

Сирна паска від Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • кисломолочний сир 9% — 700 г;
  • вершки 33% жирності — 350 мл;
  • яєчні жовтки — 5 штук; 
  • цукор — 150 г; 
  • ванільний цукор -10 г 
  • вершкове масло 85,2% — 100 г; 
  • цедра одного лимону;
  • смажений мигдаль — 50-75 г;
  • дрібка солі.

Спосіб приготування:

Дістаньте 100 г масла з холодильника за декілька годин до початку приготування. Перетріть 700 г сиру через сито або ретельно перебийте блендером. Відділіть жовтки від білків. З’єднайте в мисці 5 жовтків зі 150 г цукру, 10 г ванільного цукру та дрібкою солі. Добре перетріть їх віничком до білого кольору. Налийте в сотейник 200 мл, та прогрійте на невеликому вогні, постійно помішуючи до появи пари над поверхнею. Якщо у вас є градусник, то він має показувати 70°. Потім вилийте вершки в миску до жовтків і добре перемішайте віничком. Поверніть отриману суміш у сотейник. 

Варіть суміш на маленькому вогні, безперервно помішуючи. Доведіть її до легкого загустіння. У вас має вийти консистенція рідкої сметани.  Додайте до сирної маси заварені жовтки та 100 г розм'якшеного вершкового масла. Добре перемішайте до повного об'єднання усіх інгредієнтів. На цьому етапі можете додати дрібно натерту цедру одного лимона – так паска набуде приємного цитрусового аромату. 

Решту вершків (у вас повинно було залишитися 150 мл) збийте міксером до щільних стійких піків. Дуже повільно вмішайте вершки у сирну масу за допомогою силіконової лопатки. Порубайте 50-75 г обсмаженого мигдалю чи інших горіхів досить великими шматочками й додайте до маси. Знову перемішайте, щоб рівномірно розподілити горіхи.

У форму викладіть марлю, складену в чотири шари. Перекладіть у неї сирну масу. Використовуйте пасківник заввишки 15 см. Злегка утрамбуйте сирну масу й закрийте марлею. Поставте форму на тарілку, зверху викладіть ще одну та встановіть банку з водою, аби вона притиснула тісто, або покладіть щось інше, важке. Покладіть у холодильник щонайменше на 6 години для застигання, а краще – на ніч. Готову сирну паску прикрасьте на свій смак.

Паска без дріжджів

Якщо ви не маєте часу на приготування паски з дріжджами або боїтесь, що зробите щось не так, цей рецепт саме для вас. Таку паску можна зробити пухкою та смачною.

Паска без дріжджівІнгредієнти

  • борошно 250 г;
  • 1 яйце;
  • цукор — 150150 г;
  • вершкове масло — 100 г;
  • молоко — 150 мл;
  • сметана — 2 ст. л;
  • сухофрукти — 100 г;
  • кукурудзяний крохмаль — 2 ст. л;
  • розпушувач — 1 ч. л;
  • сода
  • сіль
  • ванільний цукор — 1-2 ч. ложки.

Глазур:

  • яєчний білок 1 штука;
  • цукрова пудра 100-150 г;
  • сік лимона 1-2 ч. ложки.

Дістаньте продукти з холодильника заздалегідь, щоб вони були кімнатної температури. Родзинки необхідно добре промити в холодній воді, а потім залити на 15-20 хвилин гарячою водою.

У просіяне борошно висипаємо кукурудзяний крохмаль, щоб зробити текстуру тіста ніжнішою. Далі додаємо розпушувач та ванільний цукор, дрібку солі та трохи соди. Все добре перемішуємо.

В окрему миску розбиваємо яйце та висипаємо відразу весь цукор. Збиваємо, поступово збільшуючи швидкість до тих пір, поки маса не стане ніжною та пухкою. Виливаємо в масу молоко, яке обов'язково має бути тепле, але не гаряче, приблизно 30-40°. Додаємо сметану, вона має бути кімнатної температури. Знову все добре перемішуємо за допомогою міксера. Далі нам потрібно додати розтоплене вершкове масло й родзинки. 

Готове тісто залишаємо на 5-10 хвилин, а поки що включаємо духовку, щоб її розігріти. Наповнюємо форму для паски приблизно на 2/3. Випікати будемо приблизно 50-60 хвилин при 180°.

Поки паска випікається, приготуємо глазур. Білок потрібно добре збити до утворення піни. Виливаємо сік половини лимона. Поступово додаємо цукрову пудру, щоб отримати бажану густину. Найпростіший спосіб прикрасити глазур'ю паску — це просто занурити її в глазур. Далі традиційна посипка і все — наша паска готова.

Італійська паска Панетоне

Італійська паска Панетоне дуже схожа на традиційну, яку в кожній другій сім'ї печуть до Великодня. Вона також готується на дріжджах, з додаванням меду. Її відмінність полягає у тому, що вона менш солодка і пахне ваніллю та цитрусами, бо до неї додається цедра апельсина.

Італійська паска Панетоне

Інгредієнти:

  • пшеничне борошно — 500 г;
  • цукор — 110 г;
  • сухі дріжджі — 7 г;
  • сіль — 5 г; 
  • лимона цедра — 10 г;
  • курячі яйця — 3 штуки;
  • яєчні жовтки — 2 штуки;
  • молоко (тепле) — 185 мл;
  • мед — 20 г;
  • ванільний екстракт — 5 мл;
  • вершкове масло (для змащування форми) — 160 г;
  • родзинки — 170 г;
  • суміш цукатів — 80 г;
  • цукрова пудра — 20 г.

Спосіб приготування

Борошно просіюємо в миску, сюди ж додаємо сухі дріжджі та лимонну цедру, насипаємо цукор та сіль. В окрему миску розбиваємо яйця, додаємо яєчні жовтки, наливаємо тепле молоко, збиваємо до однорідності.

В готову масу наливаємо мед та додаємо ванільний екстракт. Наливаємо суміш у миску, з'єднуємо компоненти, збиваючи на низькій швидкості міксеру. Потім збільшуємо швидкість до середньої, поступово додавши вершкове масло.

Готове тісто продовжуємо збивати ще 5-7 хвилин, поки воно стане гладким і еластичним. Додаємо в тісто родзинки та подрібнені цукати, замішуємо руками. Глибоку миску змащуємо розтопленим вершковим маслом, викладаємо в неї тісто, накриваємо харчовою плівкою, а поверх плівки — кухонним рушником. Залишаємо в теплому місці на дві години.

Формуємо з тіста кулю, викладаємо її в змащену вершковим маслом форму, накриваємо вологим рушником та залишаємо в теплому місці ще на одну годину. Розігріваємо духовку до 180°. За допомогою гострого ножа робимо хрестоподібний надріз на поверхні Панетоне й випікаємо протягом 50 хвилин. Перевіряємо готовність за допомогою довгої дерев'яної шпажки. Протикаємо Панетоне по центру: якщо шпажка виходить суха — паска готова, якщо волога — тримаємо ще в духовці. Даємо охолонути протягом 10 хвилин, перш ніж витягати з форми й посипаємо цукровою пудрою.

Також пропонуємо дізнатися, яка погода чекатиме українців на Великдень у 2023 році.

Чи скасовуватимуть комендантську годину у Києві на Великдень