Великий вибір, знижки і глінтвейн: де найвигідніше купувати вино
Колаж: Дар'я Давиденко

Ви знали, що таке «тихі» вина? Ми, наприклад, були не в курсі. Тому довелось «прошерстити» це питання і знайти ось яке пояснення: «тихими» називають вина, у складі яких майже немає CO2. Чому? Бо якщо піднести келих з ігристим до вуха, то можна почути шипіння. А якщо з «тихим» — нічого не буде чутно. Звідси й назва. До чого ми це розповіли? До того, що це цікавий факт. А взагалі, текст про те, як ми навідались у великі магазини і дізнались, де вигідніше купувати вино. Порівняти вибір ми теж не забули. Куди ж без цього. 

Дослідження

Якогось одного вина для матеріалу було б недостатньо. Тому ми вирішили діяти наступним чином: у нас є вибірка з дев’яти різних вин. Підібрані вони з наступним розрахунком: найпопулярніші регіони і ціновий сегмент до 400 гривень. Ми порівнюємо вартість і наявність цих вин у чотирьох відомих мережах магазинів. А в кінці дивимось на факти і дізнаємось, куди краще сходити. 

Це наша вибірка:

  • Kartuli Vazi. Алазанська долина (червоне) — вино темно-вишневого кольору з приємним і виразним ароматом ягід та сухофруктів. Має збалансований солодкий смак, поєднується з фруктами та десертами. Країна-виробник — Грузія;
  • Latinium R. P. P. M. (біле напівсолодке) — вино солом'яного кольору із зеленуватим відтінком. Має свіжий аромат цитрусових та збалансований смак, поєднується з фруктами, десертами та м'якими сирами. Країна-виробник — Німеччина;
  • Cabernet Sauvignon de Purcari — вино має інтенсивний рубіновий колір. Смак повний, складний, з відтінками фруктів, шоколаду, ванілі та родзинок. Поєднується з м'ясом тушкованим з грибами, гострими овочевими стравами та стравами приготованими на грилі. Країна-виробник — Молдова;
  • Yellow Tail. Moscato — це свіже фруктове вино. Має аромат зеленого винограду, маракуї та квіткових пелюсток, поєднується з фруктами, сиром, яблучним пирогом. Країна-виробник — Австралія;
  • Banrock Station Shiraz — це вино має затяжний свіжий ментоловий смак з нотками фруктів, коричневих грибів та мускатного горіха. Має аромат сливи, шовковиці та ревеню з гвоздикою й спеціями. Країна-виробник — Австралія;
  • Casillero del Diablo (біле сухе) — вино з тонами вишні, чорної сливи та відтінками дуба. У тривалому післясмаку відчуваються тони зрілих фруктів та ягід. В ароматі переважають зелений перець, чорна смородина і темна слива з відтінками ванілі та дуба. До цього вина підходять червоне м'ясо, пряні страви та зрілі сири. Країна-виробник — Чилі;
  • Pinot Grigio de Purcari — вино з фруктовим смаком. Його свіжий аромат підкреслюється легкими відтінками зеленого яблука та груші. Воно поєднується з рибними стравами, молюсками, твердими негострими сирами, стравами з курки та овочами. Країна-виробник — Молдова;
  • Sauvignon Blanc/Chardonnay. Winemaker — вино світло-жовтого клоьору з приємним ароматом цитрусових та квітів. Має свіжий збалансований смак з кислинкою. Ідеальне як аперитив та чудово пасує до легких закусок і десертів. Країна-виробник — Чилі;
  • Тамаda. Алазанська долина (біле напівсолодке) — вино світло-солом'яного кольору з ароматом меду й карамелі. Має солодкий смак, поєднується з десертами та фруктами. Країна-виробник — Грузія. 

Що ми дізнались

*Суми вказані без копійок. 

NOVUS

  • Kartuli Vazi. Алазанська долина (червоне) — 179 гривень (акція — 107 гривень);
  • Latinium R. P. P. M. (біле напівсолодке) — 213 гривень (акція — 127 гривень);
  • Cabernet Sauvignon de Purcari — 229 гривень (акція — 137 гривень);
  • Yellow Tail. Moscato — 349 гривень (акція — 209 гривень);
  • Banrock Station Shiraz — 199 гривень (акція — 119 гривень);
  • Casillero del Diablo (біле сухе) — 299 гривень (акція — 179 гривень);
  • Pinot Grigio de Purcari — 229 гривень (акція — 137 гривень);
  • Sauvignon Blanc/Chardonnay. Winemaker — 144 гривні (акція — 86 гривень);
  • Тамаda. Алазанська долина (біле напівсолодке) — 174 гривні (акція — 104 гривні).

METRO

  • Kartuli Vazi. Алазанська долина (червоне) — 169 гривень (акція — 129 гривень);
  • Latinium R. P. P. M. (біле напівсолодке) — не знайшлось;
  • Cabernet Sauvignon de Purcari — 210 гривень;
  • Yellow Tail. Moscato — не знайшлось;
  • Banrock Station Shiraz — не знайшлось;
  • Casillero del Diablo (біле сухе) — не знайшлось;
  • Pinot Grigio de Purcari — 210 гривень;
  • Sauvignon Blanc/Chardonnay. Winemaker — не знайшлось;
  • Тамаda. Алазанська долина (біле напівсолодке) — не знайшлось.

Сільпо

  • Kartuli Vazi. Алазанська долина (червоне) — 179 гривень;
  • Latinium R. P. P. M. (біле напівсолодке) — не знайшлось;
  • Cabernet Sauvignon de Purcari — 239 гривень;
  • Yellow Tail. Moscato — не знайшлось;
  • Banrock Station Shiraz — не знайшлось;
  • Casillero del Diablo (біле сухе) — не знайшлось;
  • Pinot Grigio de Purcari — 239 гривень;
  • Sauvignon Blanc/Chardonnay. Winemaker — не знайшлось;
  • Тамаda. Алазанська долина (біле напівсолодке) — 174 гривні.

Ашан

  • Kartuli Vazi. Алазанська долина (червоне) — 134 гривні;
  • Latinium R. P. P. M. (біле напівсолодке) — 179 гривень (акція — 149 гривень);
  • Cabernet Sauvignon de Purcari — 209 гривень;
  • Yellow Tail. Moscato — 225 гривень;
  • Banrock Station Shiraz — 153 гривні;
  • Casillero del Diablo (біле сухе) — 208 гривень;
  • Pinot Grigio de Purcari — 245 гривень;
  • Sauvignon Blanc/Chardonnay. Winemaker — 164 гривні;
  • Тамаda. Алазанська долина (біле напівсолодке) — 140 гривень.

І що з того?

Дивлячись на цю картину можна сміливо стверджувати, що у NOVUS купувати вино найвигідніше. Принаймні до 15 листопада (адже 40% знижки там діють до 15.11.2021). Також ми помітили, що там ледь не найкращий вибір вин. Адже в інших магазинах часто навіть не було тих позицій, які ми мали порівнювати. Висновки робити не будемо. Залишимо це для вас. 

Як вибрати вино

  • Перевірте виробника — він не має бути «ноунеймом»;
  • На етикетці має знаходитись інформація про те, з яких сортів винограду виготовлений напій;
  • Зверніть увагу на те, в яких умовах зберігається вино. На пляшки не має падати пряме світло і їх не можна розміщати в занадто теплих місцях;
  • Необхідно аби пробка була корковою. На ній не повинно бути тріщин, пошкоджень чи будь яких інших деформацій. 

Ну, і ще кілька простих порад. Пам'ятайте, що червоне вино підходить до м'яса, а біле — до риби. Якщо ж у вас на столі великий вибір їжі — можна взять щось універсальне. Тобто вино, яке не має яскраво вираженого смаку чи аромату. Ми маємо на увазі рожеві, напівсухі білі та червоні вина. 

Бонус

Оскільки осінь йде повним ходом і погода псується з кожним днем, ми вирішили підказати вам, як зігрітись у таку пору. Вино можна не просто пити під час вечері (його можна пити і не вечеряючи, ми знаємо), а й готувати з нього глінтвейн та глег. Тому ми знайшли кілька рецептів, які зможуть вас порадувати. Але тільки якщо ви спробуєте їх втілити. Навряд у вас покращиться настрій від того, що ви просто їх прочитаєте. 

Французький глінтвейн

Необхідно розігріти в каструлі 200 мл червоного сухого вина. Після цього слід додати одну порцію еспресо (головне робити, а не думати), паличку кориці, дві часточки апельсина, часточку кореня імбиру та столову ложку цукру. На цьому все. Якщо хочете — закиньте туди улюблених спецій. Але трішки подумайте над цим. Кардамон — окей. Карі — не зовсім. 

Німецький глінтвейн

Це більш класичний рецепт. Тут немає нічого окрім вина, цитрусових і спецій. Візьміть пляшку червоного сухого, чверть склянки меду, зірочку анісу, половинку лимона (нарізану), пару стручків кардамону та «цвяшків» гвоздики. Все це потрібно змішати в каструлі та нагріти. На цьому все. Геніальність в простоті. 

Глег з грушею

Потрібно взяти велику (і солодку) грушу, дрібно її нарізати, посипати цукром, корицею і потримати на невеликому вогні 10 хвилин. Щоб груша не пригоріла можна додати в каструлю трішки води. Після цього заливаємо в цю ж посудину пляшку білого вина і гріємо близько 20 хвилин. Тільки до кипіння доводити не варто. Вуаля, глег готовий. 

Глег з апельсином та спеціями

Візьміть кілька столових ложок цукру, розведіть їх у воді і трішки нагрійте. Потім додайте туди пляшку білого вина, апельсинову цедру і сік (для цього використайте два апельсини). Кардамон, кориця і аніс — це на смак. Точніше, вони там потрібні. Але самі дивіться, наскільки ви любите кожну з цих спецій.