У Києві поруч з кавʼярнями третьої хвилі зародився новий тренд — на пекарні "третьої хвилі". Це сучасні заклади, де печуть якісний і смачний хліб, булочки з різними смаками, які навіть стають культовими (як булочка з маком з "Марчук Хліб").
Де ще спробувати унікальні хліби та почастувати себе й знайомих дійсно ніжною випічкою? Зібрали добірку з пекарнями третьої хвилі у столиці.
"Спельта"
Місце, де хліб перетворюється на філософію. Його готують на власній заквасці з якісного борошна, аби надати тісту неповторну структуру та смак.

Інтер’єр "Спельти" мінімалістичний, світлий, з ароматом свіжоспеченого хліба, який до вечора зникає з полиць. Тому радимо заходити у заклад зранку, щоб потрапити на ширший асортимент.
Меню:
- Мафін пек — 144 грн
- Ведмежа лапа з баклажаном — 199 грн
- Сніданковий солоний круасан — 233 грн
- Жилік-тост з фореллю — 311 грн
- Шоколадний фондан — 255 грн
Адреса: вулиця Ярославська, 21.
Графік роботи: 08:00 - 20:00
"Завертайло"
Пекарня "Завертайло" — це вже гастрономічний символ столиці та улюблене місце обідів чи вечерь з друзями. Тут готують все, що тільки забажаєш: круасани, слойки, тарти, пироги з маком, тортики та ін. Також у меню є цільнозерновий хліб, багети та бейгли.
Як кажуть у самому закладі, це місце ненудної випічки, натурального вина та чіткої їжі.
Але головна магія "Завертайло" — це настрій та атмосфера самих закладів. Пекарні у двох локаціях столиці просторі, зі світлим інтерʼєром та великим вікнами, біля яких хочеться сидіти й повільно їсти круасан з лате на кокосовому.
У пекарні часто додають сезонні позиції в меню. Цієї осені радимо звернути увагу на гарбузовий лате, який став хітом у Threads.
Меню:
- Мафін пек — 144 грн
- Ведмежа лапа з баклажаном — 199 грн
- Сніданковий солоний круасан — 233 грн
- Жилік-тост з фореллю — 311 грн
- Шоколадний фондан — 255 грн

Адреса: вулиця Межигірська, 7, вулиця Володимирська, 24а.
Графік роботи: пн-пт 08:00 - 22:00, сб-нд 09:00 - 22:00
Bakehouse
Bakehouse — це вже класика нового покоління київських пекарень. Заснований у 2016 році, цей заклад став трендсетером культури хліба на заквасці. Тут усе побудовано навколо філософії “slow food”: хліб визріває довго, на натуральних інгредієнтах і без підсилювачів смаку.
Асортимент включає легендарний цільнозерновий хліб із карамелізованою скоринкою, багети, крафтові булочки, а ще — сезонні десерти. Атмосфера мінімалістична, скандинавська, з великим вікном, за яким видніється процес випікання.
Особливо смачно їсти їхнє фірмове масло з келихом вина — поєднання, яке Bakehouse зробив своєю візитівкою.
Меню:
- Хліб Чорнозерна Спельта з місо та кунжутом — 255 грн
- Лаваш — 95 грн
- Круасан з вишнею тонко — 295 грн
- Кардамонова булка — 115 грн
- Сезонні сирники з грушею та соусом англез — 415 грн
Адреса: вулиця Мечникова, 9, вулиця Межигірська, 82
Графік роботи: Поділ 08:00 - 19:00, Печерськ 08:00 - 22:00
"Франик"
"Франик" — це шматочок затишного Івано-Франківська посеред Києва. Пекарня народилася з любові до традиційного хліба й солодкої випічки, але подає їх у сучасному, київському форматі. Тут на полицях лежать золотисті булочки з корицею, пляцки з сиром, запашні круасани з фісташковим кремом та пухкі слойки. Але головна гордість "Франика" — хліб на заквасці, спечений за класичними рецептами.
Атмосфера у кафе-пкарні — як у маленькій кав’ярні десь на районі: затишно, навколо дерев’яні столи, приємна музика та багато декору, який змінюють під сезон.
Меню:
- Сінабон три молока-карамельний попкорн — 194 грн
- Круасан слива-кардамон — 188 грн
- Брауні з мигдалем та мальдонською сіллю — 132 грн
- Шулик медовий з маком — 122 грн
- Хліб гречаний — 163 грн
Адреса: Русанівська набережна, 10, просп. В. Івасюка, 6,К4, вулиця Спаська, 1/2, вулиця Вел. Васильківська, 48/18
Графік роботи: вт-нд 08:00 - 21:00, пн 09:00 - 21:00
Octo Bakery
Octo Bakery — це архітектура і смак в одному. Світлий простір біля метро "Кловська", запах масла, спешлті кава з обсмажки власного виробництва. У меню круасани з фісташкою, баскський чизкейк, слойки з вишнею — все те, що тішить нашу внутрішню дитину.
Це ідеальне місце для ранкової зустрічі чи спокійного сніданку. Octo Bakery розташований в Octo Tower, тож після кави з булочкою можна пройтися її поверхами та придбати крафтові речі від українських дизайнерів, подивитися на нові картини у галереї та попрацювати у коворкінгу.
Меню:
- Паштейш — 125 грн
- Круасан мигдалевий — 165 грн
- Шу кокос — 165 грн
- Морквяний мінібісквіт — 135 грн
- Салат з томатів — 245 грн
Адреса: вулиця Овруцька, 18.
Графік роботи: 08:00 - 20:00.
"Марчук Хліб"
Пекарня "Марчук Хліб" стала символом повернення до традицій. Тут немає нічого зайвого — тільки справжнє тісто, якісне борошно, і відданість ремеслу. Заклад спеціалізується на хлібі з тривалою ферментацією, булках на заквасці, сезонних пирогах. Також у меню є піца, бургери та смачна кава.
Їхня візитівка — булочка з маком, яка стала трендом у соцмережах через велику кількість маку та ніжне тісто.
Меню:
- Булочка з маком — 149 грн
- Даніш з крем сиром та смородиною — 139 грн
- Круасан "Волинський Чеддер" — 119 грн
- Кальцоне "Зелена" — 350 грн
- Хліб "Подільський" — 100 грн
Адреса: вул. Межигірська, 79, вул. Князів Острозьких, 8 (Kyiv Food Market).
Графік роботи: 08:00 - 21:00.
Good Bread from Good People
Це соціальний проєкт із великою душею. У пекарні працюють люди з ментальними порушеннями, а кожен хліб — результат спільної любові до справи та боротьби зі стереотипами.
У Good Bread печуть житній і пшеничний хліб на заквасці, солодкі булочки, домашні печива. Пекарня допомагає бійцям та бійчиням ЗСУ та доставляє їм хліб і паски на Великдень.
Серед позицій, які випікають в інклюзивній пекарні, є класичні та авторські хліби і булочки. Наприклад, хліб на заквасці з чаєм Анчан або французькі багети. Замовити можна за посиланням.
Також пекарня завжди рада підтримці, оскільки наразі команда будує лекторій і кімнати підтриманого проживання для людей із ментальною інвалідністю.
Графік роботи: випічку можна тільки замовити з доставкою за посиланням.
"БоХліб"
Це пекарня, яка перетворила хліб на справжній артоб’єкт. Тут кожен хліб має свою філософію: повага до продукту, час на ферментацію, лише натуральні інгредієнти та закваска.
Хоча історія "БоХліба" починалася з любові до класичного хліба, зараз у вітрині можна знайти тістечка з карамеллю, мафіни з чорницею, пироги, що пахнуть вершковим маслом. А ще тут часто експериментують: додають у тісто сезонні овочі чи навіть пиво, створюючи оригінальні поєднання смаків.
Інтер’єр мінімалістичний, але теплий — усе зроблено, щоб головним героєм залишався хліб. Люди приходять сюди не лише купити хліб додому, а й посидіти у пекарнях за чашечкою кави чи пообідати повноцінними стравами.
Меню:
- Багет із виноградом та журавлиною — 59 грн
- Чіабата з в'яленими томатами — 52 грн
- Круасан із трояндою — 159 грн
- БоПиріжок з куркою — 68 грн
- Паста з індичкою та грибами — 249 грн
Адреса: вулиця Михайла Гришка, 5, ЖК Республіка (вул. Родини Кістяківських, 10), ЖК Seven (Дніпровська набережна, 20 Б), ЖК Файна Таун (вул. Салютна 2, корпус 19), ЖК Французький квартал (вул. Саперне Поле, 12), ЖК Варшавський (вул. Олександра Олеся, 5), ЖК Комфорт Таун (вул. Березнева, 12), вул. Драгоманова 2а.
Графік роботи: 08:00 - 22:00.
