Новорічне меню рецепти
Фото: Pixabay

Олівʼє, крабовий салат або намазка з часником і сиром. Для когось це привіт радянщині, для когось — традиційні страви на новорічний стіл поза політичним контекстом. Та якщо хочеться чогось нового, радимо вийти за межі цього меню і приготувати три нові страви за рецептами суперфіналістки “МастерШеф” Альони Московченко.

Карпачо з буряка з крем-сиром та соусом песто

Що приготувати на Новий рік

Інгредієнти:

Для буряка:

  • Буряк – 3 середні шт. 
  • Розмарин – 1 гілочка 
  • Шавлія – 1 гілочка
  • Часник – 1 головка
  • Лимонна цедра – за смаком 
  • Олія – 2 ст. л. 
  • Оцет – 2 ч. л. 
  • Цукор, сіль, перець – за смаком 
  • Гвоздика – 4 шт.

Для соусу песто:

  • Базилік – 1 середній пучок 
  • Кедрові горішки – 50 г 
  • Оливкова олія – 150 мл 

Для крему:

  • Сир Філадельфія – 50 г 
  • Овеча бринза – 50 г 
  • Домашній сир – 50 г 
  • Вершки – 150 мл 
  • Часник – 3 зубчики 
  • Лимонна цедра – за смаком 
  • Сіль, перець – за смаком 
  • Рожевий перець – для прикраси 

Приготування:

Запікання буряка:

Вимийте буряк, загорніть його у фольгу разом з розмарином, шавлією, часником, лимонною цедрою, оцтом, олією, цукром, сіллю та перцем. Запікайте в духовці при 180°C приблизно 1 годину до готовності. Дайте буряку охолонути, після чого наріжте його тонкими слайсами за допомогою слайсера або ножа.

Приготування крему:

У чашу блендера покладіть всі види сирів: Філадельфію, овечу бринзу та домашній сир. Додайте вершки, часник, лимонну цедру, сіль і перець. Збийте до однорідної консистенції крему.

Приготування соусу песто:

 Обсмажте кедрові горішки на сухій сковороді до золотистого кольору. У блендері змішайте базилік, кедрові горішки та оливкову олію до стану густого соусу.

Подача

На велику тарілку рівномірно нанесіть крем. Зверху викладіть тонко нарізані слайси запеченого буряка. Полийте страву песто і прикрасьте листочками базиліку та лимонною цедрою. За бажанням додайте кілька зернят рожевого перцю для декору.

Смачного!

Качка в цитрусовому маринаді з грушами та соусом "Глінтвейн"

Качка в цитрусовому маринаді з грушами та соусом "Глінтвейн"

Інгредієнти:

Для качки:

  • Качка – 2,5 кг
  • Сіль – 2 ч.л.
  • Чорний перець – 1 ч.л.

Для маринаду:

  • Мед – 2 ст.л.
  • Гірчиця – 2 ч.л.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Рослинна олія – 50 мл
  • Цедра 1 апельсина

Для начинки:

  • Яблука – 2 шт.
  • Апельсини – 1 шт.
  • Гілочка розмарину
  • Цукор – ½ склянки

Для груш:

  • Груші – 6 шт.
  • Біле сухе вино – 350 мл
  • Червоне сухе вино – 350 мл
  • Кориця – 1 паличка
  • Ваніль – 1 стручок або 1 ч.л. ванільного екстракту
  • Бодян – 2 зірочки
  • Гвоздика – 4–5 бутонів
  • Кардамон – 4 зерна
  • Цукор – 4 ст.л.
  • Мед – 2 ст.л.

Для соусу:

  • Випарений маринад від груш
  • Розмарин – 1 гілочка
  • Кукурудзяний крохмаль – ½ ч.л.
  • Вода для розведення крохмалю – 2 ст.л.

Приготування:

Підготовка качки:

Сухий маринад: натріть качку сіллю та перцем. Залиште на 1 годину. Рідкий маринад: змішайте мед, гірчицю, цукор, олію та додайте цедру апельсина й трохи перцю. Утвориться паста.

Рясно змастіть качку маринадом зовні та зсередини. Наповніть качку шматочками яблук, апельсина та розмарином. Всередину додайте ½ склянки цукру. Залиште маринуватися на 3–4 години або краще на ніч.

Випікання качки:

Розігрійте духовку:

  •    Перші 30 хвилин — 200–250 °C (залежить від духовки).
  •    Наступні 2 години — 160 °C.

Загальний час випікання розраховується за вагою — 1 година на 1 кг качки.

Приготування груш:

Почистіть груші. У сотейнику змішайте обидва види вина, спеції (кориця, ваніль, бодян, гвоздика, кардамон) та цукор. Доведіть до кипіння та додайте груші. Варіть на повільному вогні 30 хвилин. В кінці додайте мед, залиште груші охолоджуватися в сиропі.

Приготування соусу:

Процідіть маринад від груш. Уваріть його до половини об’єму, додавши гілочку розмарину. Для загущення розведіть крохмаль у воді та додайте до соусу. Проваріть до стану легкої тягучості.

Подача:

Викладіть качку на велику тарілку. Навколо розмістіть груші. Полийте соусом "Глінтвейн" або подайте його окремо.

Торт "Наполеон"

Рецепт "Наполеону" на свята

Інгредієнти для тіста:

  • Вершкове масло – 175 г
  • Молоко – 200 мл
  • Цукор – 1 ст. л
  • Сіль – дрібка
  • Борошно – 500 г (+ 100 г для підсипання)
  • Яйця – 1 шт.
  • Сода – 1 ч. л (погасити оцтом)

Приготування тіста:

Розтопіть вершкове масло. Додайте до нього цукор, сіль, яйце, молоко, соду та поступово всипайте борошно. Замісіть тісто до однорідної консистенції. Розділіть тісто на кульки, залиште їх “відпочивати” приблизно на 30 хвилин. Розкатайте кожну кульку максимально тонко. Випікайте коржі в духовці, розігрітій до 250°C (режим верх-низ із конвекцією), до золотистої скоринки.

Інгредієнти для крему:

  •  Молоко – 1,5 л
  • Жовтки – 15 шт.
  • Цукор – 300 г
  • Кукурудзяний крохмаль – 75 г
  • Борошно – 75 г
  • Желатин – 15 г (+ вода 105 мл для замочування)
  • Ванільний цукор або ваніль – 1 пакетик
  • Вершкове масло – 30 г
  • Вершки 33% – 300 мл

Приготування крему:

У каструлю налийте молоко, додайте 150 г цукру та ваніль. Поставте на повільний вогонь. У мисці змішайте решту цукру (150 г), жовтки, крохмаль і борошно до однорідної маси. Коли молоко почне закипати, повільно влийте його у жовткову масу, постійно перемішуючи.

Перелийте суміш назад у каструлю та варіть на повільному вогні до загустіння.Після закипання варіть крем ще 1–2 хвилини, щоб крохмаль добре заварився. Додайте у гарячий крем набухлий желатин і вершкове масло. Ретельно перемішайте, накрийте “в контакт” плівкою та залиште до повного охолодження. 

Охолоджений крем збийте вінчиком. Збийте вершки до м’яких піків та обережно введіть їх у крем, змішуючи до однорідності.

Збирання торта:

Підготуйте роз’ємну форму. Застеліть дно пергаментом або харчовою плівкою, а борти обгорніть ацетатною плівкою. Починайте збирати торт: чергуйте крем із коржами. За бажанням, додайте горіхи між шарами.

Готовий торт залиште в холодильнику на ніч для просочування.

Смачного!

Без “Олівʼє” та “Шуби”. Сучасне меню на свята від Артема Кабулахіна