На Великдень киянка приготувала для стареньких 200 пасок

Великдень українці звикли святкувати у родинному колі, коли за одним столом збираються усі від малого до старого. Але через карантин та пандемію коронавірусу ми вимушені переглянути традиції. Особливо важко це зробити мешканцям паліативних центрів, що зараз не можуть не тільки кудись виходити, але й приймати відвідувачів ― через жорсткі заходи карантину людей з вулиці туди не пускають.

Щоб підтримати стареньких, киянка Ольга Маркова вирішила подарувати 200 пасок мешканцям трьох київських паліативних центрів. Але не просто купити їх у магазині, а власноруч спекти і таким чином передати часточку свого тепла та домашнього затишку. І допомогли Ользі в цьому звичайні кияни. Подробиці ― у нашому матеріалі, а в кінці -- ексклюзивний рецепт паски від нашої героїні. 

Де шукає ідеї для добрих справ

Ольга Маркова понад 20 років займається атмосферними спецефектами у кіно та рекламі. Якщо бачите у кадрі дощ з грозою чи сніг ― можливо, це результати роботи Ольги та її компанії Snow Business Ukraine.

Вона з колегами підтримує Садибу «Нюшанніково», де допомагають птахам. Також постійно втілює різні соціальні ініціативи. Зізнається, що часто ідеї самі її знаходять.

Місяць тому за сімейних обставин Ольга побувала в декількох київських паліативних центрах, де живуть люди похилого віку.

«Побачила, як там живуть та які люди там працюють. У кожному центрі різні умови. Проте є дещо спільне — стареньким дуже не вистачає спілкування. Це видно, коли бачиш, як вони дивляться на тих, хто заходить ― одразу схвильовані появою нового обличчя. Одна з бабусь назвала мене «Доченька», — ділиться Ольга, — Загалом, старі нагадують дітей та дуже чекають уваги. Але зараз через карантин живе спілкування їм обмежили. Пускають в центри лише персонал та близьких родичів ― для людей з вулиці двері просто закриті».

Ольга відчувала необхідність допомагати мешканцям таких закладів. Тому напередодні Великодня вирішила порадувати їх домашніми пасками. Адже це свято має вагоме значення для старших людей.

«Хотілось не просто купити в магазині паску. А так, щоб у випічці була душа, щоб якось гарно її прикрасити, аби люди відчули в ній домашній затишок, — ділиться Ольга, — Я звикла ставити собі амбітні цілі. Тому вирішила, що треба аби у кожного з трьох центрів були пасочки. На це потрібні гроші, але я вірила, що серед моїх друзів та друзів фейсбук-спільноти є люді, які мене підтримають».

Від задуму до втілення

В обмін на фінансову допомогу Ольга хотіла поділитися своїм талантом та теплом. Тож для благодійників теж вирішила випікати паски, але по складнішому рецепту. Розповідає, що в таких пасках цілий букет смаків, багато ягід у тісті. Кожну Ольга прикрашала власноруч, і жодна не повторювалась.

Пропозицію замовити десертну паску Ольга виклала на своїй сторінці у Facebook. І за один день отримала замовлення на 80 таких виробів. Так незнайомі люди допомогли зібрати гроші на 200 традиційних пасок для літніх людей.

«Я не просто збирала гроші та витрачала ― у відповідь на допомогу я хотіла віддати часточку свого тепла та таланту у вигляді десертної паски. Мені хотілося не тільки втілити свою ідею в житття, а також віддячити небайдужім людям. У цій випічці багато смаків: у тісті є різні ягоди, вона власноруч прикрашена фруктами», — розповідає Ольга.

Рецепт традиційних пасок, що Ольга готувала для літніх людей, трохи простіший. Проте в ньому дівчина також використовує багато сухофруктів як у тісті, так і для прикрашання. До речі, паски для паліативних центрів дівчина хотіла замовити в соціальній пекарні. Але там не встигли б їх спекти. Тому Ольга прийняла рішення самій зробити паски для стареньких разом із благодійними замовленнями. Вона ретельно усе розпланувала, аби процеси йшли паралельно, та максимально оптимізувала роботу.

«Було декілька поставок продуктів, дуже великі об’єми. Вимогливо ставлюсь до того, що потрапляє до моєї квартири. Усе купувала зі складу в коробках, щоб можна було обробити чи поставити відстоюватись на карантин, — розповідає Ольга, — Розумію рівень відповідальності, бо усе ж таки літні люди у групі ризику. Я максимально дотримуюсь правил безпеки. До мене додому ніхто не приходить з 20 березня. Також два рази на день прибираю приміщення кухні, де готую. Мені б дуже не завадила допомога, але не знаю людей, які б так ретельно дотримуватися правил санітарної безпеки».

Процес приготування двох видів пасок виглядає приблизно так: поетапно готується тісто — одне відстоюється, інше замішується у двох професійних кухонних комбайнах, третє тісто — печеться. Ольга розповідає, що пічка працює постійно.

Готові паски Ольга пакувала кожну окремо. Потім складала в коробочки. Далі їх забирали на машині представники паліативних центрів. Випічка більше не контактувала з людьми. І це була головна умова адміністрації закладів. Потім паски будуть «на карантині» до неділі.

На підготовку, виготовлення та відправку пасок знадобилось близько тижня. У четверг, 16 квітня, Ольга надіслала першу партію десертних пасок для благодійників та 100 штук традиційних для літніх людей. Остання випічка має поїхати в суботу. Ольга зізнається: не очікувала, що на усе їй знадобиться стільки часу. На сон залишалось по кілька годин на день.

«Дріжджове тісто не можна ж зупинити. Так і доводилось працювати "у потоці". Коли ти маєш мету та просто йдеш до неї, незважаючи ні на що. Мені вдалось усе зробити тільки завдяки продуманному плану, коли розписана була кожна хвилина та процеси йшли, як у круговороті», — зазначає Ольга.

Кулінарний бонус від Ольги

А поки ще є час до Великодня, Ольга поділились з читачами НашКиїв.UA тим самим рецептом традиційної паски, що будуть смакувати старенькі у паліативних центрах. Тепер усі можуть повторити його у себе вдома та порадувати близьких домашньою випічкою. Занотовуйте список інгредієнтів:

  • Молоко 175 мл;
  • Вершки 12% 175 мл;
  • Дріжджі свіжі 30 гр (сухі 10 гр);
  • Борошно 900 гр (800 в заміс і 100 вимішати);
  • Вершкове масло 100 гр;
  • Соняшникова олія 60 гр;
  • Яйця 5 шт (3 цілих і 2 жовтки);
  • Цукор 200 гр;
  • Ваніль;
  • Сіль;
  • Горіхи 160 гр (60 гр в тісто, 100 для декору);
  • Сухофрукти 425 гр (125 гр в тісто, 300 гр для декору);
  • Цукрова пудра 300 гр;
  • Сік лимона.

Ольга рекомендує спершу створити правильну атмосферу на кухні: має бути постійно однакова температура повітря, зачинені вікна. Також важливий настрій, з яким займаєшся випічкою.

Ось послідовність дій для випікання пасочок:

Подрібніть горіхи та ягоди, що йдуть у тісто.

Для приготування опари треба підігріти молоко та вершки максимум до 35 градусів. Невелику частину суміші відділіть та додайте до неї дріжджі, ложку цукру та дві ложки муки. Закрийте посуд плівкою та залишить підніматись у теплому місці. За хвилин 20 дріжджі «розійдуться», опара підніметься.

Окремо збийте три яйця та два жовтки з цукром, ваніллю, сіллю (треба буквально на кінчику ножа). Ольга зазначає, що усі ароматні інгредієнти, наприклад, цедру апельсина, важливо вводити саме на цьому етапі.

У залишок молока введіть опару та перемішайте. Додайте ⅓ муки. Попередньо муку треба два-три рази просіяти, аби вона була пухкою і легкою. Обережно введіть яєчну суміш, все гарно перемішайте. Додайте половину муки, що залишилась. Масло потрібно обережно розтопити ― слідкуйте, аби воно не закипіло.

Додайте до тіста розтоплене масло та залишок муки (залишіть трохи муки для замісу). Усе перемішайте та залиште підходити у теплому місці. Тісто має піднятись у три рази, тож треба мати велику кастрюлю.

Коли тісто піднялось, можна додати сухофрукти та знову перемішати. Залиште тісто знову підніматись. Треба ще двічі «збивати» його — трохи перемішати руками чи лопаткою.

На фінальному етапі додайте соняшникову олію та залишки муки. Кульки тіста розкладіть по формам. Руки теж варто змастити олією, аби тісто не прилипало до долонь. Залиште ще хвилин на 30, аби тісто тепер підійшло у формах.

Розігрійте духовку до 180 градусів та випікайте. Перевіряйте готовність дерев’яною зубочисткою чи сірником. Якщо після того, як протикаєте паску, зубочистка волога — тісто всередині гливке та паски не пропеклись. Готові паски треба дістати з печі та залишити на годину для охолодження.

Для приготування глазурі треба збити два білки, поступово додаючи цукрову пудру. У кінці не забудьте ввести лимонний сік, тоді глазур на пасках не буде крихкою.

Останній етап — прикрашання пасок. Змажте готові паски глазур'ю, зверху можете викласти сухофрукти з горіхами чи посипати присипкою.

P.S. Поки готувався матеріал, до Ольги зателефонували з іншого паліативного центру, до якого дійшли чутки про подарунок, та замовили ще 50 пасок. І Ольга, звісно, прийняла цей виклик. 

Читайте також: «Куди і як скаржитися на шум сусідів, якщо вони не розуміють по-доброму»