Гра престолів. Як призначення Єрмака керівником ОП вплине на політичні розклади у Києві

У понеділок ввечері, 10 лютого, одразу декілька українських ЗМІ, посилаючись на джерела в Офісі Президента, повідомили, що Андрій Богдан, керівник ОП, нібито зібрався у відставку. Наступного ранку ця інформація підтвердилась: на сайті Президента України з’явилися Укази про звільнення Богдана з посади Керівника Офісу Президента і про призначення на його місце Андрія Єрмака.

Хто такий Андрій Єрмак, чому його вважають одним із лобістів залишення Кличка на посаді голови КМДА та яким чином призначення Єрмака вплине на розклади у київській політиці ― в нашому матеріалі.

(Не)звільнення Кличка ― хронологія подій

Українські ЗМІ ще восени неодноразово повідомляли, що між Єрмаком та Богданом існує конфлікт ― однією з його причин називали питання відставки Віталія Кличка з посади голови КМДА.

Події почали розвиватися ще в липні, відразу після парламентських виборів, коли Андрій Богдан став публічно форсувати відставку Кличка. Пізніше він навіть направив відповідне звернення до Кабінету Міністрів. Тоді своє прохання Богдан обґрунтував ст. 118 Конституції України, згідно якої президент за поданням Кабміну призначає і звільняє голів місцевих держадміністрацій.

Але бліцкригу, як відомо, не відбулось ― Кличко залишився на посаді голови КМДА. І, як восени стали припускати ЗМІ, не останню роль у цьому зіграв саме Андрій Єрмак, який на той час був помічником президента Зеленського.

Андрій Богдан. Фото: censor.net.ua

Сам Єрмак неодноразово публічно висловлював симпатію до Віталія Кличка.

«Єдина думка, яка особисто у мене була і є з приводу Віталія Кличка, ― це великий спортсмен, бренд нашої країни і мер, якого обрали кияни», ― розповів Єрмак 6 лютого у коментарі НВ.

Через декілька днів у інтерв’ю телеканалу «Україна 24» Єрмак заявив, що популярність Кличка може принести Україні багато користі: «Я вважаю, що Віталій ― людина зі світовою популярністю, яку знають у світі, і вважаю, що ось ця частина його життя не в достатній мірі зіграла, спрацювала. Я думаю, що його ім'я, його популярність і його слава в світі можуть дуже багато принести Україні в цілому».

Але у тому ж інтерв’ю телеканалу «Україна 24» Єрмак на запитання Євгенія Кисельова «Чи правда, що саме ви допомогли Віталію Кличку залишитись на посаді голови КМДА?», категорично заперечив, що має до цього якесь відношення.

«Ні, не правда. Все, що стосується призначення керівників адміністрацій, рішення приймає виключно президент», ― відповів Єрмак.

Водночас, в січні «Українська Правда» з посиланням на свої джерела повідомила, що переконав Зеленського не звільняти Кличка з посади голови КМДА та дочекатись місцевих виборів в жовтні 2020 року саме Єрмак. Він, припускає «УП», аргументував свою позицію тим, що нібито зміна голови КМДА перед опалювальним сезоном може принести проблеми. А вони, в свою чергу, завдали б удар не по Кличку, а по самому Зеленському. До того ж, рейтинг Олександра Ткаченко, на якого восени «ставили» в команді президента, був значно нижчий, ніж у діючого мера.

Андрій Єрмак. Фото: 24tv.ua

Юрій Бутусов, головний редактор «Цензор.НЕТ», в своїй колонці для НВ називає ще один аргумент, який Єрмак нібито привів на користь Кличка. Це, стверджує Бутусов, ― катастрофічні наслідки для рейтингу «Слуги народу» на дострокових парламентських виборах в липні через «посилення в Києві Вавріша», партнера і друга Богдана.

Зазначимо, що 5 листопада 2019-го на посаду директора Департаменту з благоустрою КМДА було призначено Олексія Кулебу, якого пов’язують з Єрмаком. А через два тижні, 18 листопада, посаду голови Святошинської РДА заняв Андрій Трамбовецький, однокласник нардепа від «Слуги народу» Миколи Тищенка, якого теж пов’язують з Єрмаком. Чи може це говорити про союз або взаємовигідні домовленості між командою Зеленського і Віталієм Кличко, не відомо. Але точно показує, що Андрій Єрмак вміє відмінно будувати комунікацію та згладжувати кути.

Хто такий Єрмак

Новому керівнику Офіса Президента 48 років ― він народився 21 листопада 1971-го. Закінчив Інститут міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, здобувши ступінь магістра з міжнародного права. В 1997-му, отримавши за два роки до цього свідоцтво про право зайняття адвокатською діяльністю, відкрив в Києві Міжнародну юридичну компанію. Андрій Єрмак ― член Міжнародної організації юристів (ІВА) і Асоціації правників України.

Єрмак володіє частками в бізнесових компаніях, які займаються юридичними послугами, охороною, фармацевтикою, консалтингом та будівництвом. Не оминув він і кінобізнес, виступивши продюсером фільмів «Правило бою» та «Межа».

Володимир Зеленський і Андрій Єрмак. Фото: focus.ua

Єрмак ― не новачок в політиці. З 2006 по 2014 рік він був помічником народного депутата від «Партії Регіонів» Ельбруса Тедеєва. А в 2010-му під час виборів президента став довіреною особою кандидата Арсенія Яценюка.

Відразу після інавгурації Володимира Зеленського 21 травня 2019 року Єрмак був призначений помічником президента. В команді Зеленського він, на відміну від Андрія Богдана, декілька місяців був темною лошадкою. Але згодом стало зрозуміло: Єрмак ― один з найвпливовіших людей в оточенні президента.

В команді Зеленського саме він став відповідальним за так звані зовнішні питання. У вересні Єрмак очолив групу зі звільнення українських політв’язнів з російського полону ― особисто літав до Москви, щоб забрати українців з в’язниць. Також займався питанням розведення військ, брав участь у підготовці зустрічі у «Нормандському форматі», був куратором газових перемовин з Росією та займався американсько-українським скандалом.

ЗМІ стверджують, що Зеленський і Єрмак ― друзі, познайомились на початку 2000-х. На сторінці Єрмака у Facebook навіть є спільне фото від 2016 року.

Спільне фото Єрмака і Зеленського. Фото: Faceboook

Що зміниться у київській політиці

Політичний консультант Петро Охотін в тому, що Кличко так і не був звільнений, бачить дві причини. Обидві загрожували б рейтингу Зеленського. Перша полягає в тому, що мер столиці в такій ситуації міг би мобілізувати київський електорат на темі місцевого патріотизму. Друга ― це надмірна активність Олександра Ткаченка щодо отримання хоч якоїсь посади в Києві.

Щодо залишення Кличка на посаді, Охотін вважає, що це рішення Зеленський приймав особисто, і чи була в цьому ключовою роль Єрмака, можна лише припускати.

«Постать Єрмака ― одна з найбільш загадкових, що дозволяє робити припущення, а не аналіз. Припускаю, що Єрмак може мати непогані особисті контакти з російськими елітами, на що вказує оприлюднена в ЗМІ інформація про його батька, який був співробітником посольства СРСР в Афганістані. Також у ЗМІ підіймалася інформація про «непогані стосунки» Єрмака з Тимуром Міндічем (бізнес-партнер Ігоря Коломойського, співвласник компанії «Квартал ТВ» ― ред.), який у свою чергу має гарні неформальні контакти як у Європі, так і у Росії», ― коментує експерт.

Охотін вважає, що заміна Богдана на Єрмака поставить конфлікт Офісу Президента та Віталія Кличка на паузу. Але говорити про те, що Кличко та Зеленський будуть працювати в одній команді, поки зарано ― між ними, вважає експерт, буде «гарячий мир».

Віталій Кличко. Фото: kyivcity.gov.ua

«На мою думку, замість атак буде пошук взаємовигідної співпраці. Віталій Кличко у даному випадку може запропонувати Офісу Президента передусім свої міжнародні контакти, зокрема, через Рудольфа Джуліані, якого колись привозив до Києва. Також Кличко може бути цікавий президенту як фігура, яка виступить балансом інтересів у ситуативній грі занадто амбітних людей у оточенні самого Зеленського», ― коментує Охотін.

Щодо кандидатури-суперника Кличка на виборах, з нею, вважає Охотін, в «Слузі народу» поки не визначились і будуть приймати це рішення в останній момент. Адже рейтинг будь-кого з наліпкою «Слуга народу» в Києві буде досить великим.

«На мою думку, Віталій Кличко об’єднує навколо себе «глибинний Київ» ― він добре комунікує з соціально незахищеними верствами, з елітами та бюджетниками. І він асоціюється з «київською партією» ― те, що особливо подобається патріотам столиці. І чи буде протистояти йому на виборах «свій хлопець» Микола Тищенко, чи «інтелектуал і балагур» Андрій Пальчевський, чи «хитрий і проникливий» Олександр Ткаченко ― вирішуватиметься в останній момент. Внутрішні «щурячі біги» між різними кандидатами вигідні Президенту ― що Тищенко, що Пальчевський, що Ткаченко апелюють у своїй комунікації до Зеленського. А далі ― виграє яскравіший. Це не Спарта ― this is Kyiv!», ― підкреслив Охотін.

Читайте також: «Вибори мера Києва. Хто буде боротись за крісло очільника столиці»