Чи готові потенційні мери Києва «чинити опір», як Черкаси, послаблюючи карантин в обхід уряду

Після того, як місцева влада Черкас вирішила послабити карантинні обмеження, українська блогосфера розділилася на два табори. Перші вважають, що це приклад для наслідування, адже кожен день карантину нещадно б’є по кишенях усіх українців. На думку інших — таке рішення з боку місцевої влади було нерозважливим і небезпечним. Схожим чином розділилися і думки політиків.

Чи готовий Київ взяти приклад з Черкас та послабити карантинні заходи ще до того, як це дозволить Кабмін? Хто зі столичних політиків ладен вступити у конфлікт з Банковою та МВС, щоб відновити роботу дрібного та середнього бізнесу? НашКиїв.UA поспілкувався з ймовірними кандидатами на посаду мера Києва ― Бориславом Березою, Олександром Ткаченком, Миколою Тищенком, Андрієм Іллєнком, Олександром Омельченком, Олександром Поповим та Юрієм Левченком. Спробували зібрати думки Віталія Кличка, Андрія Пальчевського та Сергія Притули. Хто з них готовий до рішучої демократизації карантинних обмежень, а хто вважає, що карантину слід тривати доти, доки його не припинить уряд ― в нашому лонгріді.

«Не застосовувати силу чи кримінальні справи. Не вдаватися до популізму», ― Віталій Кличко

Діючого мера на місцевих виборах готові підтримати 38,7% киян.

Віталій Кличко. Фото: kyivcity.gov.ua

Вийти на зв’язок з прес-службою Віталія Кличка нам не вдалося ― 4 і 5 травня його прес-секретар Оксана Зінов’єва не знімала слухавку. Публічно Кличко не висловлював прямих слів підтримки чи засудження дій міського голови Черкас. Проте сам Анатолій Бондаренко повідомив ЗМІ, що Кличко з ним на зв’язок таки виходив і навіть передавав слова підтримки. Водночас Кличко, за словами Бондаренка, передавав ще й «вітання» від прем’єра Шмигаля: «Дзвонив мер Києва Віталій Кличко. Казав, що йому дзвонив прем'єр-міністр Шмигаль і просив потерпіти. Він не переконував мене, просто сказав слова підтримки і передав “привіт” від прем'єра».

Однак позицію діючого мера щодо ймовірного послаблення карантину нескладно з’ясувати, спираючись на його звернення до киян. На брифінгу 4 травня Кличко закликав центральну владу діяти та реагувати на рішення місцевого самоврядування справедливо і помірковано.

«Давайте шукати і ухвалювати виважені рішення і справедливі! Заради безпеки і життя людей. Заради економіки і розвитку міст та держави. Не погрожувати. Не застосовувати силу чи кримінальні справи. Не вдаватися до популізму. А думати, перш за все, про відповідальність, яку поклали люди на владу», — заявив він під час брифінгу у понеділок, 4 травня.

Мер Києва вважає, що питання продовження чи скасування карантину не може орієнтуватися на популізм чи рейтинги, адже йдеться про життя та здоров’я людей. Під час свого виступу у понеділок, 4 травня, Кличко наголосив: «…важливо не звести нанівець усі зусилля. Не зробити так, що вірус вирветься з-під контролю. Не допустити катастрофи і вимушеного повернення до більш суворого карантину».

Щоб не казав чинний мер у розмові з Бондаренком, але наразі його політика щодо карантину жодним чином не йде у розріз з політикою Банкової. Крім того, у своїх регулярних зверненнях Кличко постійно наголошує на тих небезпеках, з якими можуть зіткнутися кияни у разі передчасного завершення карантину чи нехтування його обмеженнями. Та чи готові інші претенденти на мерське крісло до такої ж консолідації з центральною владою?

«Зверніться будь ласка у PR-відділ “Нового”», ― Сергій Притула

На місцевих виборах Притулу готові підтримати 9,1% киян.

Сергій Притула. Фото: lviv.molbuk.ua

Сергій Притула відмовився коментувати ситуацію в Черкасах і підкреслив, що він є журналістом: «В контексті нашого діалогу ― мене як журналіста «Нового каналу» і вас як журналіста медіаресурсу ― зверніться, будь ласка, у PR відділ «Нового». Мої колеги дуже ревниво ставляться, якщо ведучі «Нового» дають інтерв’ю якимсь мас-медіа через їх голову. Ми до них з повагою ставимося».

Ми не стали наполягати і шукати інші ретранслятори коментарів пана Притули. Якщо людина не вважає себе політиком, який має право на висловлення власної думки на рівні з іншими ― ми вирішили це право йому не нав’язувати. Ми ставимося до нього з повагою.

«Це шлях до сепаратизму», ― Олександр Ткаченко

На місцевих виборах Ткаченка готові підтримати 8,8% киян.

Олександр Ткаченко. Фото: прес-служба Олександра Ткаченко

У народного депутата 9-го скликання Олександра Ткаченка ― негативне ставлення до ситуації в Черкасах. Такі дії місцевої влади він засуджує і вважає, що рішення про послаблення карантину було зумовлене не покращенням епідемічної ситуації, а вмотивоване політично.

«Ставлюся до рішення мера як до такого, яке суперечить законодавству України. І направлене в першу чергу не на інтереси громадян, а для захисту власних політичних інтересів ― з огляду на кримінальні підозри, які висунуті проти нього. Тим паче, що на початку карантину він виступав за жорсткий карантин. Не послідовна позиція і, очевидно, що політична», — коментує він.

Ткаченко наголошує, що в умовах епідемії дії чиновників усіх рівнів мають бути злагодженими: «Я вважаю, що всі міста повинні узгоджувати з центральною владою будь-які свої дії. У нас не федеративна держава. А у місцевих влад достатньо повноважень для того, щоб запропонувати та узгодити з центральною владою свої ініціативи в законний та цивілізований спосіб».

Олександр Ткаченко пояснює, що до будь-якої «самодіяльності» місцевої влади він ставиться різко негативно.

«Якби у мене були запитання до вжитих заходів з боку влади, я б ініціював публічну дискусію і не йшов би в розріз з українським законодавством — це шлях до сепаратизму», ― резюмує Ткаченко.

«Влада зараз нічого з ними не зможе вдіяти», ― Андрій Пальчевський

На місцевих виборах Пальчевського готові підтримати 8,2% киян.

Андрій Пальчевський. Фото: politeka.net

Нам не вдалося напряму зв’язатися з Андрієм Пальчевським, однак на ситуацію, яка склалася в Черкасах, він вичерпно відреагував у своєму блозі у неділю, 3 травня. Послаблення карантину у Черкасах Пальчевський вважає відповіддю на поведінку центральної влади.

«Слід розуміти, що у країні відбулися дуже значні зміни. Черкаси були першими, хто протистояв центральній владі відкрито. І влада зараз нічого з ними не зможе вдіяти. Бондаренко зараз перетвориться на національного Робін Гуда. І правильно. Адже він відповідає за прагнення людей, яким потрібно працювати — їм дітей нема чим годувати», — заявив він.

Водночас чи не у кожному своєму зверненні Андрій Пальчевський наголошує на проблемі відсутності масового тестування українців на COVID-19.

«Який вибір для нас готують: злидні чи вірус? Мені здається, що наше керівництво готує з цих двох зол для нас обидва ― і злидні, і вірус. Для того, щоб не було вірусу, необхідно якомога більше тестувати людей...треба виділити кошти, закупити правильні тести, якомога більше роздати їх на місця», ― каже Пальчевський.

«Має бути не конфлікт, а контакт», ― Олександр Омельченко

На місцевих виборах Омельченка готові підтримати 6,4% киян.

Олександр Омельченко. Фото: kievvlast.com.ua

Колишній мер Києва Олександр Омельченко вважає, що визначальними у ставленні до рішення міського голови Черкас мають бути мотиви таких рішень.

«Мера черкас Анатолія Бондаренка обрали місцеві жителі Черкас. І, якщо він прийняв це рішення обгрунтовано, продумано, розумно і толково, і воно співпадає з думкою переважної більшості черкащан, то я ставлюся до цього нормально, зважено і позитивно. Але якщо це співпадає з побажаннями людей. Якщо ж він зробив це суто на емоціях — я цього не підтримую», ― коментує Омельченко.

Водночас, вважає Омельченко, Києву не можна калькувати політику у питанні послаблення карантину з Черкас.

«Київ є центром масового руху громадян. З усіх боків, незалежно від карантину, до Києва приїжджають десятки тисяч автомобілів. Тому умови у Києві і у Черкасах — різні, і до кожного випадку слід підходити розумно, зважено та продумано», ― пояснює він.

А ось у питанні політичних конфліктів місцевої влади та Банкової, Омельченко вважає, що політикам слід обрати зовсім іншу стратегію. Слід не конфліктувати, а шукати діалогу та контактувати. І це, на думку Омельченко, є домашнім завданням не тільки для місцевого самоврядування, а й для президента і урядовців.

«Має бути не конфлікт, а контакт. Президент — дійсно глава держави. Але це не означає, що він не має дослуховуватися до міських голів та керівників. І тут я наголошую: не призначених з порушенням конкурсу, як це у нас заведено останні 20 років, а тих хто обраний ― селищний, міський, обласний голова або депутат будь-якого рівня. З ними слід радитись і консультуватися», — вважає Олександр Омельченко.

«Центральна влада вступила у конфлікт з мером», ― Олександр Попов

На місцевих виборах Попова готові підтримати 5,2% киян.

Олександр Попов. Фото: dw.com

Колишній очільник столиці Олександр Попов вважає, що мер Черкас не міг посилатися у своїх рішеннях суто на власні політичні забаганки. Він переконаний, що «рішення виконкому приймалося на базі рішення комісії з протидії надзвичайним ситуаціям, у тому числі, епідеміологічним ситуаціям».

«Це постійна комісія, яка під час карантину зобов’язана контролювати і виносити на виконком для прийняття рішень ті чи інші пропозиції. Якщо у рішенні комісії йдеться, що такі дії не призведуть до погіршення ситуації, то виконком мав право ухвалити рішення, яке він ухвалив. Як на мене, тут не порушено законодавство, а використані повноваження місцевого самоврядування. Це їх право. У нас же в країні не оголошено надзвичайний стан, який може обмежувати права і свободи. У тому числі і конституційні», ― каже він.

Водночас Попов вважає, що конфлікт між центральною владою та місцевою владою Черкас розбурхала саме Банкова.

«Це не мер Черкас вступив у конфлікт з центральною владою. Це центральна влада вступила у конфлікт з мером. Якби цей логічний ланцюжок мав місце, і була б спільна думка виконкому, що так, це можна робити, то звісно я був би на боці цього логічного рішення. Тому тут немає протиріч з тими рішеннями, які були прийняті центральною владою», ― коментує Попов.

У контексті столиці, вважає Попов, не слід ухвалювати передчасних і необгрунтованих рішень. Питання послаблення карантину має розглядатися та пропонуватися передусім епідеміологами.

«Таке рішення має ухвалюватися спеціалістами, до переліку яких входять головний санітарний лікар міста, представник служби безпеки, поліції, представники бізнесу. У Києві, як і в інших містах, така постійно діюча комісія існує. Якщо її рішення є таким, що можна (послаблювати карантин ― ред.), тоді я вважаю, що можна. Бізнес сьогодні наполягає на тому, щоб йому дали можливість працювати. Тому на компроміси однозначно треба йти. Однак, за умови дотримання карантинних норм. Якщо вони дотримані, я вважаю, що можна приймати таке рішення і відкривати бізнес», — коментує Попов.

Він вважає, що проблеми пов’язані суто з коронавірусом ― це «ще квіточки у порівнянні з тим, що у найближчому майбутньому чекає на паралізовану українську економіку».

«Коронавірус -- це погано, ми всі чекаємо на те, щоб це якнайшвидше закінчилося. Але те, що на нас чекає далі у питаннях вирішення соціальних проблем, розвитку економіки… Мені здається, що пандемія може видатися легким переляком. Тому що економіка до цієї кризи не працювала нормально. А сьогодні вона взагалі загнана у глухий кут. Я переконаний, що мине вся ця хвиля, і питання малого бізнесу, середнього, великого будуть №1 на порядку денному. І про це слід думати сьогодні і ухвалювати рішення, які дозволять покращити цю ситуацію. На мою думку, на центральному рівні поки таких рішень не приймалося. І навіть всерйоз не обговорювалося».

«У нас ніби усі громадяни рівні, але деякі — рівніші», ― Борислав Береза

На місцевих виборах Березу готові підтримати 4,4% киян.

Борислав Береза. Фото: znaj.ua

Депутат Верховної Ради 8-го скликання Борислав Береза вважає, що рішення місцевої влади Черкас було спровоковане тотальною несправедливістю влади центральної.

«Рішення мера Черкас було після того, як пан Тищенко, який є заступником голови фракції «Слуга Народу», показав, що його заклад — «Велюр» — працює. І показав, що рівність — вона не для всіх. І якби пан Зеленський виступив і сказав, що він засуджує пана Тищенка, або засуджує усе, що порушує рівність українців, то тоді б я засудив і мера Черкас. А так — дуже дивовижна історія: у нас ніби усі громадяни рівні, але деякі — рівніші», — каже Береза.

У той же час не зовсім коректно порівнювати Київ і Черкаси у питанні епідемічних ризиків. І тут потенційний кандидат у мери висловлюється значно обережніше. Вважає, що карантин у Києві послабили самі кияни.

«Я вже, ходячи по Києву, бачу велику кількість людей без масок, я бачу скупчення людей, у нас вже відкриваються невеликі кав’ярні. Бачу, як люди, мабуть, вже вважають, що карантин закінчився. Питання в тому, що пандемія нікуди не поділася, і у Європі чекають на нову хвилю. А у нас люди ставляться до того якось зневажливо».

Береза вважає, що несерйозне ставлення киян до загрози ― це наслідок відсутності масового тестування: «Немає великої кількості тестів для того, щоб протестувати, і тестують тільки тих, хто дійсно захворів і звернувся до лікаря. Саме тому зараз такі невеликі цифри. А якби тестували усіх, то це були б інші цифри, і, можливо, люди б тоді були уважні до свого захисту і до того, що загроза бути інфікованим COVID-19 нікуди не зникла».

Борислав Береза вважає, що з владою варто конфліктувати і для цього є значно більше приводів, ніж передчасне послаблення карантину.

«Я вважаю, що слід вступати у конфлікт з центральною владою для захисту усіх підприємств, малозабезпечених, для захисту громадян України, якщо це дійсно може допомогти. Тому що, влада обіцяє, що вона допоможе українцям — бодай надасть по 1000 грн кожному, а ми бачимо, що це тільки обіцянки. Коли влада обіцяє допомогти малому і середньому бізнесу, коли влада обіцяє захистити мікробізнес, але це залишається на рівні обіцянок, тоді я розумію, що мабуть владі не потрібен цей бізнес. Його дійсно треба захищати. Від влади. Тому що у всьому світі розуміють, що саме бізнес наповнює бюджет. А наша влада мабуть думає, що він наповнюється самостійно. Треба її трошки розворушити. І влада має захищати інтереси своїх громадян, свого виробника, і не тільки відосіки записувати, а ще й робити усе, щоб захистити усі верстви населення», — вважає він.к

«Замість допомоги громадянам і продуманої політики — війна з місцевим самоврядуванням», ― Андрій Іллєнко

На місцевих виборах Іллєнка готові підтримати 3,7% киян.

Андрій Іллєнко. Фото: facebook.com/andriy.illenko

Свободівець Андрій Іллєнко вважає, що рішення щодо карантинних заходів на місцях з повною відповідальністю може вирішувати місцева влада.

«Питання роботи ринків і магазинів може вирішувати місцева влада. Вона ж повинна нести відповідальність за свої рішення. Якщо у державі не введений надзвичайний стан, міська влада впевнена у своїх діях та має відповідні ресурси для запобігання кризовому сценарію — я вважаю такі кроки можливими», — каже Іллєнко.

На запитання НашКиїв.UA, чи готова столиця взяти приклад з Черкас і вже зараз послабити карантин, Андрій Іллєнко наголошує: від початку карантину дії центральної влади не були справедливими і однаковими для всіх. І додає тезу про те, що було б, якби мером був саме він.

«Центральна влада поводиться неадекватно. Замість допомоги громадянам і продуманої політики — управлінський хаос, подвійні стандарти та війна з місцевим самоврядуванням. Якби я був міським головою Києва, правила у місті були б однакові для всіх. І для «Епіцентру» чи «Велюру», і для дрібних магазинів та кафе», ― коментує він.

Іллєнко вважає, що у протистоянні з центральною владою, політика мерів має ґрунтуватися на розумінні ситуації та обґрунтованості власних рішень: «Якщо мої дії ґрунтуються на висновках експертів, світовому досвіді, епідеміологічній ситуації та відповідають Конституції — я готовий відстоювати свою позицію перед центральною владою».

«Якщо мер Черкас таким чином хоче набрати політичної ваги ― Бог йому суддя», ― Микола Тищенко

Під час проведення опитування киян, група «Рейтинг» не внесла Миколу Тищенко до списку потенційних кандидатів на посаду мера столиці.

Микола Тищенко. Фото: unian.net

Народний депутат України Микола Тищенко вважає, що кожен регіон в умовах карантину мусить діяти узгоджено з урядом та, зокрема, з МОЗ.

«В державі не може бути хаосу. Тому будь-які рішення мають бути чітко продуманими, вони потребують значної підготовки. Це управлінське рішення і воно не має бути політичним. Не можна вчора говорити про посилення карантинних заходів, а сьогодні про їх послаблення. Якщо мер Черкас таким чином хоче набрати політичної ваги ― Бог йому суддя. Але це дуже негативний тип публічної поведінки. Кожен регіон, кожне місто має розглядати послаблення карантину у чіткій співпраці з урядом, з МОЗ, зокрема», ― коментує він.

Щодо карантину у Києві, Тищенко вважає, що ті заходи, які впроваджені зараз, мають бути чіткими та… справедливими для усіх киян.

«Треба бути свідомим того, що маючи значні ресурси, столиця може собі дозволити краще організовувати протиепідемічні заходи, ніж інші регіони країни. Але й цього не достатньо. Дуже багато залежатиме від правил гри — вони мають бути однаковими для всіх, чіткими та зрозумілими, направлені на полегшення життя звичайних киян, з виваженим підходом до кожного кроку. І це точно не має бути політичним піаром, як сталося в Черкасах», — коментує Микола Тищенко.

Народний депутат наголошує, що якби він був мером Києва, вступав би з центральною владою в конструктивний діалог, адже саме він, а не конфлікт піде на користь українцям.

«Будучи мером Києва, я би вступив у конструктивний діалог з центральною владою, щоб відстояти права киян. Й не лише під час карантину. Щодо питання послаблення карантину, підтримки дрібних підприємств — це питання особисто підіймав перед прем'єром неодноразово. Адже чудово розумію — кожен підприємець це мінімум одна сім'я. І в цих непростих для країни умовах, кожна сім'я має отримати підтримку держави», ― коментує він.

Водночас Тищенко розкритикував ряд рішень та обмежень, які запроваджувалися столичною владою під час карантину: «Зараз можна згадати хоча б роботу блокпостів напередодні Великодня: голодні медики на околицях Києва разом з поліцією перевіряли часто несправними термометрами температуру в людей. І що ми отримали з цього? Розмовляти щодня з киянами, інформувати про стан справ — добре, але важливіше — бути з ними відвертими. Чесно сказати — Київ не готовий до спалаху епідемії, а не навпаки — запевняти, що все добре. Якби так і було, то не треба б було організовувати штаби допомоги й збирати для медиків захисні костюми, обладнання, ліки. Дії столичної влади оцінюють кияни. У більшості своїй негативно».

«Рішення міського голови Черкас є насамперед наслідком того тотального лицемірства, яким сьогодні займається правляча партія», ― Юрій Левченко

Під час проведення опитування киян, група «Рейтинг» не внесла Юрія Левченка до списку потенційних кандидатів на посаду мера столиці.

Юрій Левченко. Фото: Фото: politeka.net

Народний депутат VIII скликання Юрій Левченко вважає, що саме лицемірство влади призвело до того рішення, яке ухвалив мер Черкас.

«Впевнений, що рішення міського голови Черкас є насамперед наслідком того тотального лицемірства, яким сьогодні займається правляча партія. Міському голові складно пояснювати своїм виборцям потребу колосальних втрат малого й середнього бізнеса, коли ресторан Миколи Тищенка спокійно працює, й він за це не отримує навіть якогось зауваження від Президента, не кажучи вже про кримінальну справу. Чи коли народні депутати від Слуги Народу святкують в іншому ресторані підписання «земельної реформи», чи коли друг Авакова, Котвицький, ходить в ресторан Sanahunt під час карантину», — коментує він.

Левченко наголошує, що столична влада має усі важелі і для послаблення карантину, і для того, щоб зробити чинні обмеження комфортними для киян. Однак, на думку Левченко, Кличко цього не робить через нові політичні союзи з урядом.

«Кличківська влада могла б зробити багато як для послаблення карантину, так і для його кращої організації без порушення відповідної Постанови Кабміну ― наприклад, збільшити кількість громадського транспорту й розширити його доступність, забезпечити реальну бюджетну підтримку малому бізнесу тощо. Проте, слід пам'ятати, що Київ ― столиця, й політичні можливості у міського голови Києва значно більші, ніж у міського голови Черкас. Тому, якщо б Кличко цього хотів і активно працював в цьому напрямку, він зміг би домогтися у Кабміну відповідних змін до його Постанови. Проте Кличко цього не робить, тому що з жовтня минулого року у нього союз з паном Єрмаком», ― пояснює Левченко.

Він вважає, що у питанні послаблення карантинних обмежень конфлікти з центральною владою неминучі.

«Якщо мова йде про травень, то я б однозначно робив все можливе аби послабити карантинний тягар для київського малого підприємництва. При цьому наголошую, що у київського міського голови є достатньо важелів і можливостей, щоб досягти цього в абсолютно законний спосіб. Але те, що був би, як мінімум, політичний конфлікт, якого не можна боятися — це факт», — прокоментував він.

Тож, як бачимо, хоча майже всі політики підтримують рішення мера Черкас (передусім за сміливість і опозиційність), у Києві робити подібні кроки ніхто однозначно не готовий. І справді, ігри політиків з коронавірусом наразі нагадують російську рулетку. До виборів залишилися лічені місяці, і гратися у коронавірусне дисидентство зараз ніхто не наважується. Надто тому, що різкі рішення, особливо з боку посадовців, можуть мати не тільки рейтингові, а й кримінальні наслідки.

Читайте також: «"Укрбуд". Чому гальмується будівництво 22 ЖК та одного бізнес-центру»