Корисні нагетси та чай масала: в столичних школах тестують нове меню

У столиці почали тестувати нове меню для шкільних їдалень, розроблене переможцем шоу «МастерШеф» та відомим кулінарним експертом Євгеном Клопотенко. Першими нові страви продегустували учні спеціалізованої школи №141 Дніпровського району, повідомляє «Сегодня».

Випробували нове меню близько тридцяти учнів, з першого по одинадцятий клас. Їм запропонували салат з пастою і буряком (відварені макарони, буряк, масло, свіжоморожений горох, сік лимона, сіль, перець), суп фермерський (вода, гарбуз, цибуля, морква, корінь селери, капуста, перловка, лавровий лист, сіль, перець), нагетси з домашнім кетчупом (курячий фарш, яйця, борошно, панірувальні сухарі, сіль, перець) і чай масала (чорний чай, молоко, ваніль, гвоздика, кориця). У звичайному меню був борщ і гречана каша з курячою котлетою.

«Я просто взяв меню, що існує в шкільних їдальнях, та змінив страви. Наприклад, за допомогою спецій або змінивши термообробку. Я прихильник запікання і проти того, щоб дітям щось смажили на сковороді з великим додаванням соняшникової олії. Займаючись зміною шкільного харчування, я став часто спілкуватися з дітьми, щоб зрозуміти, яка їжа їм подобається», - розповів Клопотенко.

Після дегустації школярі заповнили анкети, в яких оцінювали страви. Найбільше до душі їм припали нагетси і чай масала, а першокласникам - салат. А ось суп дітям здався несмачним.

Клопотенко, у свою чергу, обіцяє всі недоліки врахувати.

«Так, я бачив, що більшість дітей забракувала суп. Буду розбиратися, чому. Можливо, не всі люблять гарбуз або не вистачило насиченості смаку. Упевнений, що діти 100% будуть їсти гарбуз, можливо, не в такому вигляді. Буду далі експериментувати. В інших школах діти спробують супи авголемоно і мінестроне, пастуший пиріг, салат з капустою, ароматним маслом і насінням, салат з фіолетовою капустою і соусом вінегрет, пасту з курячим соусом, чай каркаде, лимонад», - сказав він.

До кінця року нове меню також випробують в гімназії №191 на Березняках і школі №246 на Воскресенці. За результатами тестування новий збірник рецептів можуть скоригувати. На першому етапі до нього увійдуть близько 30 нових страв. Після буде випущена брошура, яку після узгодження в держорганах розішлють в інші школи.

Нагадаємо, що в одному з районів Києва скасували шкільну форму.