Мабуть, рідко новорічне застілля обходиться без майонезу. Однак магазинний соус не додасть здоров’я, та й майонез домашнього приготування не набагато корисніший.
Про це розповіла в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.
«У фабричному майонезі часто багато доданої солі, цукру та жиру. Тому його, як і інші готові соуси, слід максимально обмежити у споживанні, а краще — зовсім відмовитися, — написала Супрун. — Але домашній майонез у класичному розумінні — теж не вихід. Сирі яйця, які входять до його складу, небезпечні для здоров’я. Нерідко сальмонели забруднюють курячі яйця, тож без термічної обробки вживати їх не варто».
Чиновниця рекомендує замінити майонез сметаною, турецьким йогуртом або гірчицею в зернах. Тим, хто хоче спробувати щось нове, Супрун порадила приготувати майонез із горіхів кеш’ю або авокадо, чи взагалі аквафаба — води, в якій варився турецький горох для хумусу.
Також, щоб зробити новорічний стіл більш здоровим, потрібно змінити співвідношення компонентів в олів’є — додати більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелену цибулю замість ріпчастої, відварене філе замість ковбаси тощо.
Щоб зробити більш легкою «шубу», можна взяти окремо оселедець або скумбрію та окремо приготувати вінегрет, додавши до нього печені овочі: картоплю, селеру, пастернак, моркву, гарбуз, олію.
М’ясо краще запікати в духовці, ніж смажити. Замість кетчупу або майонезу до нього можна додати соус із перемеленої журавлини, або гірчиці в зернах і йогурту.
«Холодець — корисний! Але не забудьте доповнити його овочевим салатом і цвіклями. А от ковбаси, шинку, готові не-домашні — все процесоване м’ясо — їсти не варто», — попередила Супрун.
Також вона пропонує приготувати до святкового столу суп, курячий чи рибний бульйон або борщ. Бо це корисна рідка їжа, яка сприяє травленню та утримує від переїдання.
Раніше повідомлялося, що в Україні перейменують шампанське і коньяк.