Новости 02.05.2019, 12:45

Мешканці київської висотки оголосили війну ресторану в їхньому будинку

Люди страждають через запахи їжі, які надходять до їхніх осель з кухні ресторану.

ресторан кухня
Мешканці новобудови страждають від сусідства з рестораном на першому поверсі. Фото: Pinterest

Мешканці нещодавно збудованої столичної багатоповерхівки на вулиці Ігоря Сікорського, 1а розпочали справжню війну з рестораном, що розташований на першому поверсі їхнього будинку. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Людям доводиться вже рік жити з постійними запахами їжі, які надходять до їхніх осель з кухні закладу, адже вентиляційна шахта ресторану проходить усередині житлового будинку.

«Починається ранок із того, що треба випити таблетку. Інакше закладає ніс, набирається слиз, очі чешуться, не можеш жити», — скаржиться мешканка будинку Валерія.

Вона каже, що алергія з’явилася лише в останній рік, коли на першому поверсі відкрився ресторан. Відтоді жінка живе на протиалергічних таблетках і пов’язує це винятково з повітрям у своїй квартирі, де цілий день стоїть запах смаженої цибулі, гречки, риби, оцту та інших продуктів.

Її сусідка Людмила з 10-го поверху заклеїла витяжку, з якої йде запах, скотчем. Проте жінка каже, що це все одно не допомагає. Найбільше смердить у коридорах, де проходить вентиляційна шахта з ресторану.

Мешканці будинку неодноразово скаржилися на заклад та розмовляли з його власниками, проте все було марно. Врешті решт люди домоглись експертизи Держпродспоживслужби, яка засвідчила перевищення небезпечних для здоров’я показників у повітрі в під’їзді. Так, вміст діоксиду азоту, який може викликати захворювання легень, перевищено в 9,5 разів.

У ресторані звинувачення мешканців відкидають, та кажуть, що у будинку є ще одне кафе. В закладі наполягають, що в них теж є свої дані експертизи, згідно з якою, з повітрям в домі все в нормі.

Водночас в Держспоживстандарті кажуть, що перевірки в цьому будинку ще тривають. Причиною проблеми там вважають конструкцію вентиляційної системи.

«Це хронічне захворювання великих міст — розташування ресторанних об’єктів у пристосованих умовах, без облаштування вентиляційних систем. Якщо немає окремої вентиляційної системи, всім цим перегаром дихає весь будинок», — розповів керівник ГУ Держпродспоживслужби Олег Рубан.

Єдиним надійним виходом з цієї ситуації вважають будівництво окремої зовнішньої вентиляційної шахти по фасаду будинку. Ресторан навіть обіцяє зробити це власним коштом, проте поки що немає згоди всіх мешканців, бо декому нова вентиляція частково перекриватиме вид із вікон.

 

Раніше ми писали про те, що столичний Річковий вокзал перетворили на арт-простір.

Такий email не зареєстровано у системі
Введите свой электронный адрес, на который мы отправим вам новый пароль.
Поле не должно быть пустым и содержать кириллицу
Спасибо!

Ваше сообщение принято.

Сожалеем :(

Во время обработки что-то пошло не так.

Bы можете отправить сообщение на электронный адрес betatest@nashkiev.com