Сквер на Печерську
Фото: facebook.com/zelenbud

"Київзеленбуд" представив концепцію нового скверу, який облаштовують у Фортечному тупику (стара назва — Тверський тупик) в Печерському районі Києва.

Сквер у Фортечному тупику має стати сучасним простором із різними зонами для відпочинку. Його умовно поділять на зони для відпочинку з дітьми та зону занять спортом. Для дітей плануть встановити дитячий майданчик  з натуральних матеріалів для різних вікових груп, а у спортивній частині — майданчик для воркауту, баскетбольну зону та зону для настільного тенісу. Також будуть облаштовані інші місця для відпочинку.

Лави планують зробити без гострих кутів, з бетонною основою та дерев’яним. На території скверу планують розташувати невеликий березовий гай з мавританським газоном. Для озеленення хочуть висадити багаторічні рослини, які протягом року змінюватимуть вигляд скверу.

Всіх активних мешканців Печерського района та інших киян запрошують долучитись до обговорення ескізів майбутнього скверу та запропонувати свої ідеї.

Як повідомила депутатка Київради Зоя Ярош, територія майбутнього скверу розташована біля пам’ятки архітектури "Вали і рови Васильківського укріплення Київської фортеці 1832-1839 років". Місцеві мешканці вже не перший рік борються проти незаконної забудови цієї місцевості та відстоюють право на створення тут зеленої зони.

За даними видання "Наші гроші", компанія ТОВ "Расмус" планувала реконструювати нежитлові приміщення в цьому місці під житловий комплекс висотою 25 поверхів. При цьому земельна ділянка, про яку йдеться, розташовується в Центральному історичному ареалі Києва та входить в межі охоронної зони пам’ятки. В січні цього року окружний адмінсуд Києва скасував містобудівні умови та обмеження для цього житлового комплексу через порушення пам’яткоохоронного законодавства.

На найближчому засіданні Київради столичні депутати розглядатимуть питання щодо зміни цільового призначення цієї ділянки. Попри те що земельна ділянка розташовується в Центральному історичному ареалі м. Києва та входить в межі охоронної зони пам’ятки.  

"Тому разом з активною громадою будемо робити все можливе задля збереження та охорони пам’ятки культурної спадщини національного значення "Вали і рови Васильківського укріплення Київської фортеці", — відзначила депутатка.

У Києві з'явиться 41 сквер: мапа