Тайра
Фото: facebook.com/julia.paevska

Українська волонтерка та парамедикиня Юлія Паєвська, відома під позивним "Тайра", розповіла про те, в яких умовах її утримували в російському полоні. 

Тайра розповіла, що після полону її вага зменшилась до 50 кг, і вона почувається дуже виснаженою. Проте її здоров'ям опікуються найкращі лікарі, тому волонтерка сподівається вже скоро "повернутися в стрій".

Вона також подякувала за своє звільнення всіх причетних, назвавши його чудом.  

"Понад усе мені боляче за долю хлопців і дівчат, що сидять в застінках ворога — коли ти там здається що надії немає, і Україна уже не існує як держава. Необхідно добитись аби всі полонені були захищені міжнародною конвенцією з прав людини, бо коли ми там — ми абсолютно безправні як раби", — написала Тайра.

Вона розповіла, що полонені українці не отримають жодних передач, їм нічого не повідомляють про родини та не надають медичну допомогу. За словами волонтерки, умови утримання в російському полоні нагадують такі, що були в концтаборах.

"І я б не дуже здивувалась опинившись одного разу в газенвагені. І я не жартую, на жаль. І це тільки малий відсоток того що відбувається в кам’яних мішках за лінією зіткнення. Ця тема — болюча і гостра", — додала вона. 

Тайра також наголосила на необхідності звільнити всіх полонених — розробити систему контролю за цим процесом та алгоритм обміну.

Тайра

Нагадаємо, 17 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що волонтерку і парамедикиню Юлію Паєвську "Тайру" звільнили з російського полону, і що вона вже вдома. В полоні у російських окупантів Тайра перебувала з березня.

З деякими є зв’язок: Єрмак розповів, що відомо про полонених з "Азовсталі"