українські заручники у Бучі
Фото: скріншот

Американські журналісти знайшли нові докази вбивства мирних жителів російськими військовими під час окупації Бучі.

Видання The New York Times опублікувало відео, яке показує, як російські десантники стратили щонайменше вісім українців. Журналісти зазначають, що це є потенційним воєнним злочином.

Події на опублікованих кадрах відбувалися 4 березня на вулиці Яблунській, 144 біля "штабу" окупантів. 

Видно, як один із російських окупантів веде колону з восьми чоловіків, другий окупант наприкінці колони спрямовує на полонених автомат. При цьому деякі українські полонені йдуть згорбившись, тримаючись однією рукою за ремінь людини попереду. В інших руки піднято над головою. Ці кадри було знято камерою відеоспостереження за кілька хвилин до вбивства полонених.

Друге відео було зняте чоловіком із сусіднього будинку. За кадром він каже, що то заручники. 

"Заложники лежат там, у забора... Раз, два, три, точно, чотири, п'ять, шість...", — каже чоловік.

Свідки, з якими поспілкувалися журналісти The New York Times, розповіли, що російські солдати відвели чоловіків за сусідню офісну будівлю, яку росіяни захопили та перетворили на імпровізовану базу. Потім почулися постріли. Бранці не повернулися. То був останній раз, коли чоловіків бачили живими.

Свідчення очевидців підтверджує відео з дрону, зняте 5 березня. На ньому показані трупи, що лежали на землі біля офісної будівлі на вулиці Яблунській, 144, а поряд з ними на сторожі стояли двоє російських солдатів. Серед тіл виднівся спалах яскраво-синього кольору — бранець у синій толстовці.

Фотографія тіл страчених чоловіків, що лежали на подвір'ї, деякі з пов'язаними руками, була серед багатьох фото, які облетіли весь світ.

Також журналістам NYT вдалося встановити імена страчених чоловіків. Жертвами російських окупантів стали: Анатолій Приходько, Андрій Матвійчук, Андрій Вербовий, Денис Руденко, Андрій Дворніков, Святослав Туровський, Валерій Котенко та Віталій Карпенко.

Російські окупанти стратили чоловіків, тому що шестеро з них чергували на імпровізованому блокпосту. На ніч чоловіки сховалися в одному з найближчих будинків разом із господарем будинку. Пізніше до них приєдналися ще двоє бійців.

Російські окупанти стали проводити обшуки в будинках Бучі та виявили чоловіків. Під дулом автомата їх вивели з дому, оглянули наявність татуювань, які могли б свідчити про військову приналежність, і змусили декого з них зняти зимові куртки та взуття. Потім їх проводили на базу на вулиці Яблунській, 144.

Журналісти показали відео з Бучі, яке доводить звірства російських окупантів