Джипінг в Карпатах

На сайті петицій до президента України опублікували звернення із проханням врегулювати на законодавчому рівні так званий джипінг в Карпатах та в цілому на території України.

Джипінгом називають пересування на важкопрохідному транспорті (позашляховиках, квадроциклах, багі тощо) по природних територіях в обхід пристосованих для цього доріг. Зазвичай їм займаються з туристичною метою та задля розваги, але такий вид туризму не ліцензованим в нашій країні.

За словами авторки петиції, джипінг у Карпатах та заповідних територіях України шкодить тамтешній флорі та фауні, наражає на небезпеку піших туристів та сприяє ерозії ґрунтів та загалом нищить місцевість. 

"Також через те, що в Україні питання джипінгу не врегульоване, до нас приїжджають люди з-за кордону (де джипінг заборонений) і також нищать наші гірські шляхи та природу загалом", — відзначається у зверненні.

 Щоб зменшити школу довкіллю від джипінгу, авторка петиції пропонує:

  • Врегулювати використання транспортних засобів в Карпатах шляхом видачі платних ліцензій на цей вид діяльності. Така практика поширена у деяких країнах.
  • Виділити окремі маршрути для джипінгу та розробити маркування доріг та територій, де в’їзд на транспорті підвищеної прохідності заборонений без відповідної ліцензії.
  • Штрафувати за в’їзд на територію заповідників без ліцензії, а при повторному порушенні — конфісковувати транспортний засіб, а також притягувати порушників до кримінальної відповідальності.
  • Отримані від ліцензій кошти спрямувати на посилення охорони заповідників.

Відзначимо, що в Україні джипінг заборонений на території природних заповідників, заповідних зон біосферних заповідників, заповідних зон національних природних парків та ландшафтних парків кількома нормативними актами. Зокрема, законом про природно-заповідний фонд України.

Петиція була опублікована 9 вересня, і за два дні набрала близько 7200 голосів. Щоб звернення розгляднув президент, воно має зібрати 25 тисяч пілписів протягом 90 днів з дати публікації.

У Києві пропонують назвати бульвар Дружби народів на честь Єлизавети ІІ