Зеленський пропонує Раді ратифікувати Стамбульську конвенцію
Фото: facebook.com/marshzhinok

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про ратифікацію Стамбульської конвенції в Україні. Ініціатором законопроєкту є президент Володимир Зеленський. 

У проєкті закону йдеться про те, аби ратифікувати в Україні Стамбульську конвенцію (повна назва — Конвенція Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами), підписану 11 травня 2011 року у Стамбулі. Документ передбачає: 

  • створення правової бази для боротьби з насильством стосовно жінок;
  • встановлення кримінальної відповідальності за насильство стосовно жінок та визначення покарання за цей злочин;
  • криміналізацію психологічного насильства, переслідування, фізичного і сексуального насильства, примусового шлюбу, примусових абортів та стерилізації;
  • захист права жінок на вільне від насильства життя та заборону усіх видів дискримінації жінок тощо.

Зазначимо, що у 2016 році депутати Верховної Ради відмовилися ратифікувати Стамбульську конвенцію через поняття "сексуальна орієнтація" та "гендер", які згадуються у документі. Зокрема, деякі консервативні політичні сили наполягали, що документ нібито суперечить "моральним українським цінностям" та поняттю "української духовності". Утім, протягом багатьох років активісти виходили на марші за права жінок та вимагали ратифікувати конвенцію. 

Видання "Українська правда" та "Дзеркало тижня" з посиланням на власні джерела зазначають, що розгляд законопроєкту про ратифікацію Стамбульської конвенції в Україні мають розглянути у Верховній Раді у понеділок, 20 червня. 

Кабмін підтримав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в Україні