Повістки
Фото: novosti-n.org

Зеленський відповів на петицію, в якій просили заборонити видавати повістки на блокпостах, АЗС та на вулиці. Президент України пояснив, що він звернувся до прем'єр-міністра з проханням комплексно опрацювати це питання в контексті дотримання прав громадян та законодавства про військовий обов'язок і військову службу.

Володимир Зеленський зазначив, що відповідно до статті 65 Конституції України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України.

"За Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" організація і порядок проведення мобілізації визначаються законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України", — йдеться у відповіді Президента.

У тексті також зазначено, що призов резервістів здійснюється для доукомплектування військових посад, передбачених штатами венного часу, у терміни, визначені мобілізаційними планами ЗСУ та інших військових формувань.

"Ураховуючи викладене, я звернувся до Прем'єр-Міністра України Д.Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання в контексті дотримання прав громадян та законодавства про військовий обов'язок і військову службу", — наголосив Володимир Зеленський.

Петицію розмістили на сайті 29 червня. Її автор Ігор Нерозя наголосив, що існують порушення у видачі повісток. Користуючись відсутністю інформації про черговість мобілізації зустрічаються порушення в процесах видачі повісток: були випадки, коли вони були без прізвищ підписані з печатками й заповнювалися на місці. Крім того, людей забирали прямо з черг до АЗС, що також не дуже законно.

Автор петиції просив набирати резерв в першу чергу з охочих та заборонити видачу повісток в місцях окрім військкоматів.

Петиція про надання Роману Ратушному звання Героя України набрала 25 тис. голосів