Володимир Зеленський

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію про зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18-60 років без військового досвіду, яка набрала необхідну для розгляду кількість підписів. 

Автор звернення стверджує, що воювати мають боєздатні люди, які пройшли відповідне навчання, а не фахівці, які можуть воювати на інформаційному фронті та бути більш корисними працюючи закордоном, допомагаючи нашим біженцям і підтримуючи армію заробленими коштами. 

У своїй відповіді президент Володимир Зеленський нагадав, що "що відповідно до статті 17 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності держави є справою всього Українського народу. При цьому комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань здійснюється також і військовозобов’язаними, які не мають військового досвіду та раніше не проходили військову службу, але пройшли підготовку в навчальних військових частинах".

Президент нагадав, що право кожного громадянина вільно залишати територію України  може обмежуватися в умовах воєнного або надзвичайного стану законом.

Скасування вказаних обмежень передбачається здійснити після завершення дії правового режиму воєнного стану.

"Відповідно до Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" правила перетинання державного кордону України громадянами України, обмеження та категорії громадян, які можуть здійснювати такий перетин у разі введення на території України воєнного стану, встановлюються Кабінетом Міністрів України. Тому я звернувся до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням опрацювати порушені в електронній петиції питання", — відповів Володимир Зеленський.

Зеленський відповів на петицію про заборону видачі повісток на заправках і блокпостах