Збій у виплатах ВПО
Фото: tribun.com.ua

Багато внутрішньо переміщених осіб (ВПО) досі не отримали виплати через численну кількість запитів, на яку не була розрахована система. 

Про це розповіла міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в етері єдиного телемарафону.

Мінсоцполітики вже відібрало всіх людей, про яких отримали дані через ЦНАПи та управління соцзахисту, і для яких вже нараховуються відповідні виплати. Але є люди, які подавали документи через Даю та досі не отримали підтвердження. Частину з них міністерство вже знайшло у цих цифрових інструментах.

Тим переселенцям, у яких запити не ідентифіковані програмою, міністерство дає можливість звернутися із записами про те, що вони зверталися у "Дію" у будь-який ЦНАП чи управління соцзахисту. Звернутися можна поштою або особисто.

Ці виплати будуть призначені з того часу, коли вони звернулися у "Дію", тобто заднім числом. Ми розуміємо, що відбувся такий збій. Зараз цих людей із системи неможливо витягнути, оскільки не була завершена повна їхня верифікація. Тому, щоб поновити права таких людей, це буде робитися вручну з підтвердженням того, що людина справді пробувала зареєструватися у "Дії"

Також міністерка повідомила, що відповідний проєкт нормативного акту перебуває на погодженні, його має затвердити Кабмін.

"Це дуже прикро, що люди на той час залишилися без коштів. Єдине, що можу сказати, — є ще програми, які міжнародні донори нам допомагають закривати", — наголосила Оксана Жолнович.

Раніше ми писали, що у КМДА розповіли про механізм отримання гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб у Києві. Зокрема, мова йде про продуктові набори.

На Подолі відкрили центр для переселенців: які послуги там надаюсь