Запорізька АЕС

В ніч на 11 вересня енергетики остаточно зупинили роботу Запорізької АЕС, яка зараз знаходиться під контролем російських окупантів. Про це повідомили в "Енергоатомі".

Енергоблок №6 був останнім, який працював на ЗАЕС — о 03:41 його відключили від енергомережі й тепер готують до розхолодження та переведення у холодний стан.

Як розповіли в "Енергоатомі", останні три доби шостий енергоблок працював в режимі острова і забезпечував енергією лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності, бо через російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв‘язку ЗАЕС з енергосистемою України. Однак напередодні ввечері вдалося відновити працездатність однієї з цих ліній зв’язку, і живлення потреб ЗАЕС стало можливим від енергосистеми України.

"Відтак було прийнято рішення щодо відключення енергоблока №6 і переведення його в найбільш безпечний стан — холодний зупин", — пояснили в "Енергоатомі".

Там кажуть, що ризик повторного пошкодження ліній зв‘язку з українською енергосистемою залишається. Якщо це станеться, ЗАЕС будуть живити від дизель-генераторів, однак їхній термін роботи обмежений технологічним ресурсом і кількістю дизпалива. Тому зараз "Енергоатом" працює над тим, щоб організувати постачання на ЗАЕС додаткових партій пального.

"Для недопущення аварійної ситуації на станції необхідно припинити рашистські обстріли ліній зв‘язку ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо неї демілітаризовану зону. Після цього лінії зв‘язку можна буде відремонтувати, забезпечити включення і подальшу безпечну роботу ЗАЕС", — додали там.

Вийшов документальний фільм про захоплення ЧАЕС окупантами