Загибель керівництва МВС у Броварах: посадовцям ДСНС повідомили про підозру

П’ятьом посадовцям ДСНС повідомлено про підозру у справі про загибель керівництва МВС в авіакатастрофі в січні 2023 року.

Про це йдеться на сайті Офісу Генпрокурора.

Зазначається, що посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей.

"У ході досудового розслідування похвилинно відновлено день аварії, у тому числі розшифровано "чорні скриньки", — зазначають у генпрокуратурі.

Серед підозрюваних — начальник Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України, в.о. командира частини, заступник командира з льотної підготовки, командир авіаційної ескадрильї, начальник служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

За даними слідства, ДСНС залучили до перевезення гелікоптер, який знаходився на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні події у Києві та області й не мав дозвільних документів на інші види польотів.

Слідчі наголошують, що командира екіпажу не попередили про метеорологічні дані по всьому маршруту, зокрема й над Броварами.

"Сам екіпаж не мав відповідних допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. Проте жоден з посадовців відповідальних за безпеку польотів його не скасував та не переніс виліт до моменту настання сприятливих погодних умов", — зазначають в Офісі Генпрокурора.

Там долають, що відсутність необхідних навичок польотів під час несприятливих погодних умов і недбалість посадовців ДСНС призвели до трагедії.

"…екіпаж гелікоптера змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті — навіть меншій, ніж висота будівель на маршруті руху. Командир екіпажу побачив перешкоду та почав здійснювати маневр обльоту, однак різко піднявся вгору. Він втратив орієнтування в просторі і під час завершення маневру допустив зіткнення із землею", — йдеться в матеріалах слідства.

У ДБР оприлюднили частину запису переговорів пілотів гелікоптера з керівництвом МВС на борту незадовго до катастрофи, де вони говорять про погану погоду, яка і стала однією з причин трагедії. Також в бюро опублікували реконструкцію аварії.

Реконструкція польоту гелікоптера, внаслідок падіння якого в січні 2023 загинуло все керівництво МВС України


UPD 17:50. У ДСНС відреагували на вручення підозри посадовцям служби. Там заявили, що відсторонять підозрюваних від виконання обов'язків.

Нагадаємо, у середу, 18 січня 2023, в Броварах внаслідок падіння гелікоптера загинуло керівництво МВС України. При падінні повітряне судно пошкодило дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані автомобілі. Крім високопосадовців трагедія призвела до загибелі чотирьох жінок та дитини.