Наслідки руйнування садиби
Фото: Дмитро Перов

Попри заборону, забудовник знову намагається знести історичну садибу Василя Маліна на вулиці Тургенєвській, 22. На її місці планують звести другу чергу ЖК Turgenev. Про це повідомив юрист ГО "Мапа реновації" Дмитро Перов.

Влітку 2021 року забудовник почав демонтувати будівлю садиби, в результаті чого на нерухомість компанії було накладено арешт. На початку осені 2021 року забудовних знову намагався знести садибу Маліна.

В КМДА заявили, що припинили демонтаж історичної будівлі та направили туди інспектора департаменту охорони культурної спадщини, а також інспекцію департаменту міського благоустрою. Міністерство культури також відреагувало на вже не першу спробу зруйнування садиби та звинуватило столичну владу в бездіяльності.

Демонтаж садиби

Муніципалітет розпорядився знести паркан через встановлену заборону на знищенння подібних пам'яток архітектури.

Також відомо, що в 2017 році компанія "Сервіт" побудувала багатоповерховий клубний будинок біля будівлі XIX століття.

Фото багатоповерхівки біля садиби Маліна

Зруйнована частина Садиби Маліна

Після початку повномасштабного вторгнення окупантів забудовник знов поставив паркан, продовжив знесення історичної пам'ятки і будівництво житлового комплексу.

Садиба Маліна була збудована в 1890 році. Пізніше в ній мешкала родина заможних міщан Зеленських. Це остання дерев'яна будівля тих часів, що має таку історичну цінність, яка залишилася на вулиці Тургенєвській.

Ще одну історичну пам‘ятку Києва хочуть знести під ЖК