Закон про українську мову в інтернеті
Фото: unsplash.com

За місяці, з 16 липня, усі українські сайти повинні за замовчуванням мати українську версію, а програмне забезпечення — українськомовний інтерфейс. Про це нагадав мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Він нагадав, що саме з 16 липня в Україні набудуть чинності положення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", які регламентують використання державної мови в інтернеті та в інтерфейсах комп'ютерних програм.

Що це означає:

  • усі інтернет-ресурси (сайти, сторінки в соцмережах, YouTube-, Vider-, Telegram-канали, мобільні додатки тощо), які належать компаніям, що зареєстровані в Україні, повинні мати основну версію українською мовою - ця версія має завантажуватись для користувачів в Україні за замовчуванням. Українськомовна версія сайтів іноземних компаній, що працюють в нашій країні, може мати менший обсяг інформації, ніж основна, але достатній для того, щоб українські користувачі могли зрозуміти мету діяльності цієї компанії.
  • будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму (авто до пральної машини чи електрокавоварки) повинен мати українську локалізацію. Тобто, товар повинен мати українськомовний інтерфейс, незалежно від того, йдеться про електронний дисплей чи звичайні кнопки.

Мовний омбудсмен нагадав, що компанії, які обслуговують українських споживачів через інтернет (інтернет-магазини, інтернет-каталоги тощо) вже з 16 січня минулого року зобов’язані розміщувати інформацію про товари та послуги державною мовою. Однак відтепер вони зобов’язані мати повноцінну версію українською мовою, яка має бути основною та завантажуватися за замовчуванням.

Також з 16 липня мовний омбудсмен зможе накладати штрафи на посадовців, керівників і працівників компаній та організацій усіх форм власності тощо, якщо вони порушують закон про державну мову. Розмір штрафу складає від 3400 до 8500 грн, якщо порушення було вчинено вперше та від 8500 до 11900 грн — за повторне.

Як працюватиме послуга з розмитнення авто через "Дію"