За 2023 рік щонайменше 176 українців засудили "за лайки" в соцмережах

За цей рік щонайменше 176 українців засудили "за лайки" в заборонених в Україні соцмережах.

Про це йдеться в матеріалі BBC Україна.

Зазначається, що нині із майже 700 вироків по колабораціонізму, половина — про лайки й репости. 

Здебільшого відповідальність понесли пенсіонери, які ставили вподобання проросійським постам на тему війни в "Однокласниках". Ці дії прирівняли до поширення пропаганди рф, адже схвалена публікація автоматично з’являлася на сторінках тих, хто її вподобав. Подібні випадки тягнуть за собою статтю 436-2 про виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної російської агресії і глорифікацію її учасників. Таким чином за вподобайку проросійським постам про війну можна отримати від 1 до 5 років.

У матеріалі зазначають, що більшість порушників визнають свою вину, укладають угоду зі слідством і отримують умовний термін. Водночас є частка пенсіонерів, які відбувають реальний строк.

Так, наприклад, пенсіонерка з Молдови, яка є громадянкою України, за лайки і репости проросійської пропаганди в "Однокласниках" отримала 5 років за ґратами.

"Судова лінгвістично семантико-текстуальна експертиза зробила висновок, що у постах, вподобаних пенсіонеркою, було виправдовування збройної агресії Росії проти України, прославляння бойовиків "ДНР" і російських військових. Тобто залайкавши ці пости, жінка прославляла людей, які в той самий час окуповували територію України", — йдеться у матеріалі.

Крім арешту, суд постановив порушниці виплатити понад 18 тис. грн судових витрат, конфіскувати в неї телефон і ноутбук та знищити записну книжку, де в жінки записаний пароль і логін від "Однокласників".

Цей вирок від 6 вересня цього року має набрати чинності 6 жовтня. Адвокат Олександр Басенко планує подавати апеляцію на рішення суду й каже, що поки що пенсіонерка не у в’язниці.

Загалом статистика щодо вироків через "лайки" проросійських постів у соцмережах з початку повномасштабної війни виглядає так:

  • Березень — вересень 2022 — 99 вироків;
  • Жовтень 2022 — вересень 2023 — 176 вироків.
Киянам, які знімали роботу ППО, оголосили вироки: подробиці