Антибіотики за е-рецептом
Фото ілюстративне

З серпня 2022 року пацієнти почнуть отримувати електронні рецепти на антибіотики.

Про це повідомили на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Це нововведення почне працювати в рамках перехідного періоду в медичних закладах, які працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоровʼя не підключений до ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт.

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря. Але треба бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я. Пацієнт може укласти декларацію з сімейним лікарем або зареєструватися у системі на прийомі в будь-якого іншого лікаря. Якщо пацієнт вже має декларацію, то під час візиту до лікаря МОЗ рекомендує перевірити, чи всі ваші дані внесені до системи правильно. 

"На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише предʼявити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення. Також за рецептом пацієнт буде самостійно ухвалювати рішення про вибір торгової назви препарату, що містить призначену діючу речовину, орієнтуючись на власний бюджет", — прокоментувала заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич. 

Регулювання відпуску антибіотиків шляхом запровадження електронного рецепта — одне з рішень, яке дозволить відстежувати дані про призначення та обʼєми використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, внаслідок якої все більше і більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів, повідомляє МОЗ.

Перехідний період триватиме до кінця року. Медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом.

"Остаточно прощаємося із совком": в Україні розпочинають новий етап медичної реформи