Києву не загрожуватимуть блекаути
Фото: Віталій Носач / "РБК-Україна"

Енергетики працюють над новою схемою електропостачання у Києві, завдяки якій з середини лютого столиці вже не загрожуватиме блекаут. Про це заявив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі національного телемарафону.

За його словами, поки що столичний регіон залишається одним з найбільш енергодефіцитних та вразливих для ворожих атак. І російським енергетикам, які допомагають планувати ці атаки, про це відомо. До 24 лютого минулого року українська енергосистема була об'єднана із системами росії та білорусі, тому енергетики з росії добре її знають.

Проте зараз у Києві реалізується план з посилення електромережі і, якщо все буде зроблено, як задумано, то з середини лютого столиці не загрожуватиме будь-який блекаут. За словами Харченка, на це підуть великі гроші та певний час, проте донори допомагають втілити цей план у життя.

"А далі будемо розширювати цю "парасольку" на інші великі міста, робити так, щоб загроза навіть можливого блекауту не була страшною. Це означає, що у містах буде резервна генерація для водоканалів, для теплових станцій. Щоб, навіть якщо система не працює, і регіон відключений, всі отримали живлення, всі отримали тепло, всі отримали воду", — пояснив він.

Нагадаємо, у Бучі відкрили незвичайний "пункт незламності" у вигляді юрти від посольства Казахстану. "Юрта незламності" обладнана генератором, тому бучанці матимуть ще одне місце, де можна зарядити гаджети та зігрітися.

Київщину підготували до можливого наступу росіян