З російського полону повернулися 108 українських жінок
Фото:

В понеділок, 17 жовтня, відбувся черговий масштабний обмін військовополоненими між Україною та росією. Він був особливим, бо цього разу з полону окупантів повернулися 108 жінок. Про це повідомляють голова Офісу президента Андрій Єрмак та Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

За словами Єрмака, це був перший цілковито жіночий обмін. З російського полону вдалося визволити як жінок-військових, так і цивільних. Серед них є й полонені, яких тримали в ув’язненні на території ОРДЛО ще до повномасштабного вторгнення, а деякі жінки були поранені. Четверо зі звільнених були ще у 2019 році "засуджені" окупаційною владою за "шпигунство" та за "занадто проукраїнську позицію".

"Зі 108 визволених жінок — 47 представниці Збройних Сил України, зокрема ТрО, 32 — військовослужбовиці ВМС України, представниці Національної гвардії, Державної прикордонної служби та Державної спеціальної служби транспорту", — відзначили у Координаційному штабі.

Найстаршій зі звільнених з полону — 62 роки, а наймолодшій — 21 рік. Також 37 з них раніше були евакуйовані з "Азовсталі". Додому повертаються також захисниці, відзначені державними нагородами.

За словами Єрмака обмін був "нервовим", і занадто багато деталей могли вплинути на його перебіг. Після повернення додому усі звільнені жінки будуть проходити медичний огляд та реабілітацію, а також — нарешті зможуть побачити своїх рідних.

Нагадаємо, напередодні звільнена з російського полону Катерина "Пташка" Поліщук виконала гімн України перед футбольним матчем між "Динамо" та "Шахтарем". А символічний перший удар зробив Михайло Діанов, який також перебував у російському полоні.

Звільнений з полону азовець Діанов передасть на лікування побратимів 23,4 млн грн