З першого листопада наркотичні ліки відпускатимуть за електронним рецептом

З першого листопада отримати наркотичні (психотропні) лікарські засоби можна буде за електронним рецептом. Це необхідно для покращення доступу до таких ліків, а також посилення контролю за їх обігом — повідомляється на сайті МОЗ. 

Електронний рецепт на наркотичний (психотропний) лікарський засіб видає лікар, відповідальний за лікування пацієнта. Це може бути як сімейний лікар, так і вузькопрофільний спеціаліст — хірург, онколог чи невролог.

Втім, якщо лікар поки не працює з ЕСОЗ або є технічні складнощі, пов'язані з відсутністю електроенергії тощо, на перехідному періоді він зможе виписати пацієнту паперовий рецепт на спеціальному рецептурному бланку. 

Як отримати е-рецепт

Для отримання е-рецепта потрібно зареєструватися в електронній системі охорони здоровʼя, проте не обовʼязково мати декларацію з сімейним лікарем.

З випискою електронного рецепта пацієнту надійде смс із його номером та унікальним кодом підтвердження, які треба назвати фармацевту в аптеці для отримання необхідних препаратів.

Термін дії такого рецепта — 10 днів від дня його виписування.

В разі затяжного чи хронічного захворювання або за необхідності продовжити лікування, пацієнт може отримати повторний електронний рецепт на потрібні ліки дистанційно, звернувшись до свого лікаря телефоном. 

У медицині ці ліки застосовуються, зокрема, і для зменшення больових симптомів у пацієнтів, які проходять складне лікування онкологічних та серцево-судинних захворювань, тяжких травм, а також при наданні паліативної допомоги.

Також МОЗ надало роз'яснення найпоширеніших міфів про інсульт та методи його профілактики або лікування. 

На Київщині постраждалі під час окупації жінки отримають безкоштовну медичну допомогу