Електронні цигарки
Фото: unsplash.com

В липні в Україні почнуть діяти нові обмеження щодо електронних цигарок та інших видів тютюнових виробів. Про це нагадали у Міністерстві охорони здоров'я з посиланням на закон №1978-IX, що був прийнятий у грудні минулого року.

Так, з 11 липня почне діяти заборона на куріння електронних сигарет, трав’яних виробів для куріння, кальянів, використання пристроїв для нагрівання тютюну (наприклад, "айкосів") у громадських закладах.

Ця заборона діятиме у приміщенні та поруч із закладами охорони здоров’я, спортивними та навчальними закладами, біля та всередині закладів громадського харчування, у закладах культури, приміщеннях органів держвлади, гуртожитках, аеропортах (крім спеціально відведених місць), на дитячих майданчиках, вокзалах, автостанціях, зупинках громадського транспорту. Також не можна буде використовувати електронні пристрої для нагрівання тютюну у ліфтах, підземних переходах, громадському транспорті та таксі. 

За недотримання норм нового закону діятимуть штрафи:

  • За продаж електронних сигарет і засобів нагрівання тютюну неповнолітнім штраф становитиме 1020 грн, а за повторне порушення — 10 200 грн;
  • За паління електронних цигарок у громадських місцях штраф буде 1000 грн, а за повторне порушення — 10 000 грн;
  • За паління у закладах громадського харчування (кафе, барах, ресторанах) передбачається штраф у розмірі 3000 грн для власників закладу, а за повторне порушення — 15 000 грн.

Крім того, з липня наступного року почне діяти заборона на рекламу електронних цигарок та пристроїв нагрівання тютюну. Також з липня 2023 року буде заборонено продаж ароматизованих сигарет і тютюну для самокруток.

А з січня 2024 року виробники електронних цигарок повинні будуть наносити на пакування попередження, що має займати 30% його площі. На пакуванні звичайних цигарок таке маркування має складати 65% площі. 

В Україні пропонують ввозити ліки з-за кордону без державної реєстрації