Захисники Азовсталі

Захисники Маріуполя, яких з середини травня утримують у російському полоні, живі, а питанням їхнього звільнення займається Головне управління розвідки. Про це в інтерв’ю виданню LB.ua розповів голова Офісу президента Андрій Єрмак. 

За його словами, наразі точно невідомо, в яких умовах утримують українських бійців з "Азовсталі". Але це питання "відстежується".

“Ми точно знаємо, що вони живі. ГУР постійно тримає це на контролі, з деякими з них є зв’язок, і процес щодо їх звільнення не зупиняється ні на годину. Я дуже сподіваюсь, що наразі він ввійде в свою активну фазу, і ми почнемо повертати наших героїв до України”, — сказав Єрмак. 

Він відзначив, що процес перемовин щодо обміну українських бійців є складним, а деталі має право розкривати тільки пресцентр з цього питання, створений при ГУР. 

“Оскільки перемовини і консультації ще тривають, кожна деталь має значення, процес дуже непростий. Я б не хотів своїми словами та інформацією якось нашкодити цьому процесу”, — відзначив голова ОП.

Єрмак каже, що на першому етапі основним завданням було збереження життя бійців, і "це завдання ГУР виконало". Зараз триває другий етап — повернення захисників Маріуполя додому. І якщо все пройде успішно, всі деталі вони вже зможуть розповісти самі. 

“Позиція глави держави не змінилася. Він сказав, що, якщо з цими людьми щось станеться, про будь-які перемовини можна буде забути. Він про це говорив, коли вони були там (на "Азовсталі" –  ред.), і продовжує займати цю позицію, поки вони не повернулися до нашої країни”, — зазначив Єрмак.

Також він закликав усіх дочекатися результатів перемовин щодо обміну бійців.

Родичі українських військових із "Азовсталі" отримують дзвінки з погрозами від росіян