З 25 квітня ввозити в Україну "євробляхи" можна лише через 7 пунктів пропуску: перелік
Фото ілюстративне: slovoidilo.ua

З понеділка, 25 квітня, оформити легкові автомобілі, ввезенні для особистих потреб на територію України, можна буде лише у 7 пунктах пропуску. Це зробили, аби автомобілі з гуманітарним вантажем не стояли у величезних чергах на прикордонних пунктах, розповів заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм. 

За його словами, понад дві доби на прикордонних пунктах пропуску на заході України стоять величезні черги. Головною причиною є відміна митних платежів та різкий ріст імпорту легкових автомобілів до України. Через це у чергах по кілька діб вимушені стояти волонтери з гуманітарним вантажем — спорядженням для бійців, продуктами харчування та медикаментами. 

"Законодавство Євросоюзу не дозволяє створювати окремі смуги для гуманітарних вантажів. Тому проблему будемо вирішувати на пунктаз пропуску з українського боку", — зазначив Найєм. 

Так, починаючи з 00:00 25 квітня оформити легкові автомобілі, ввезені для особистих потреб на територію України, можна буде лише на 7 прикордонних пунктах: 

  • на кордоні з Польщею — "Угринів", "Грушів", "Смільниця" та Устилуг";
  • на кордоні зі Словаччиною — "М. Березний";
  • на кордоні з Угорщиною — "Давінкове" та "Косино". 

Водночас Найєм зазначив, що деякі люди зловживають послабленнями митних правил та у промислових масштабах ввозять автомобілі класу "люкс" начебто для "потреб ЗСУ". 

"Для розуміння, за вісім днів після відміни мита у країну було імпортовано 14 300 (!) легкових автомобілів. У тому числі, десятки BMW X5, Mercedes-Benz S-Class, Audi Q7 2022 року випуску і навіть Cadillac Escalade за 3,1 млн грн", — зазначив він. 

Спротив російській окупації, день 60