Правила отримання водійських прав

Відсьогодні в Україні починають діяти нові правила отримання водійського посвідчення. Про це повідомляє Головний сервісний центр МВС.

Насамперед зміниться підхід до навчання та алгоритм складання іспитів майбутніми водіями — відтепер теоретична та практична частини їхньої підготовки будуть розмежовані. 

Це означає, що охочі отримати водійські права спочатку повинні будуть пройти теоретичний курс навчання в автошколі та успішно скласти тестування в територіальному сервісному центрі МВС. А вже після завершення теоретичної підготовки та з відповідним свідоцтвом вони зможуть розпочинати практичний курс і виїжджати на вулиці за кермом.

"Таке розмежування навчального процесу не просто виглядає логічним, але вводиться ще й з огляду на світовий досвід. Фактично, це стане гарантією безпеки на дорогах, оскільки до практичного навчання допускатимуть тільки тих, хто вже знає правила дорожнього руху", — кажуть в Головному сервісному центрі.

На теоретичному курсі водії опановуватимуть правила дорожнього руху, правила експлуатації транспортних засобів, основи безпеки руху та надання домедичної допомоги. При цьому внутрішній теоретичний іспит в автошколі скасовується. Іспит буде проводитись тільки в територіальному сервісному центрі МВС (крім категорій ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE). Усі, хто успішно його складає, отримують свідоцтво, що діє протягом року та є пропуском на практичний курс навчання. Тобто, водій матиме цілий рік на те, щоб пройти практичний курс навчання. Інакше навчання доведеться починати спочатку.

На практичному курсі треба буде навчитись керувати автівкою. Після завершення практики також буде обов'язковий іспит в автошколі. Після цього водій отримає свідоцтво про закінчення практичної підготовки, що буде чинним протягом двох років. 

Також тепер можна окремо обирати автошколи для теоретичного та практичного навчання з переліку акредитованих навчальних закладів. 

Зазначимо, що водії, які до 24 липня вже розпочали навчання в автошколі чи підвищення кваліфікації, продовжать навчання та складатимуть іспити за старими правилами.

Правила проведення масових заходів під час воєнного стану: роз'яснення КМВА