ЮНЕСКО планує внести деякі пам'ятки Києва до переліку світової спадщини в небезпеці

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) збирається додати до переліку об’єктів світової спадщини, які перебувають в небезпеці собор святої Софії та прилеглі чернечі будівлі, а також Києво-Печерську лавру. 

Про це повідомила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі на брифінгу 7 серпня.

За її словами, у списку світової спадщини також може з'явитися ансамбль історичного центру Львова. Відповідні рішення організація планує ухвалити через загрозу збереженню цих пам'яток. 

"ЮНЕСКО нещодавно рекомендувала додати до переліку об'єктів Світової спадщини в небезпеці ще 2 об'єкти в Україні, з огляду на загрозу їхньому збереженню. Це собор святої Софії та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра — у Києві, а також ансамбль історичного центру Львова", — розповіла К'яра Децці Бардескі.

Вона додала, що остаточне рішення стосовно цих об'єктів будуть ухвалювати країни-члени ЮНЕСКО на зустрічі в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) у вересні 2023 року. 

Нагадаємо, що в Україні першим і поки єдиним до переліку пам'яток світової спадщини, які перебувають під загрозою, був внесений історичний центр Одеси

"Гостинний двір" на Подолі визнали пам'яткою архітектури національного значення