Yasno почнуть відключати боржників від електрики з кінця січня

З 29 січня 2024 року столична компанія-енергопостачальник Yasno планує почати відключення боржників від електроенергії. 

Про це повідомив генеральний директор компанії Сергій Коваленко в ефірі національного телемарафону. 

"Перші відключення почнуться десь 29 січня", — зазначив він.

Урядова постанова про відключення боржників передбачає два типи попереджень.

"Перше — ми називаємо це сповіщення, коли компанія усіма методами, починаючи від СМС, від розсилок у Viber і чатах, завершуючи дзвінками", — зазначив Коваленко.

Другий тип попередження вже передує безпосередньо відключенню споживача.

"Що стосується попередження, як офіційного документа, його розсилають за 10 днів до відключення. Це перша стадія, і у людини є час (сплатити борги, — ред.). І за 5 днів ще мережі надсилають свій лист-попередження. Оці 10 днів — для того, щоб вийти із ситуації й сплатити борг", — зазначив гендиректор Yasno.

Сергій Коваленко розповідає, що це не означає, що всі, хто має борги, почнуть отримувати сповіщення з 29 січня.

"Ми рейтингуємо боржників від найвищого по сумі боргу. А другий критерій — це глибина боргу. Тобто, є боржники за один місяць, і це не є така велика проблема, ми маємо надію, ми комунікуємо з ними. А є борги, які рік і більше", — додав він.

Також гендиректор Yasno розповів, як уникнути такої ситуації. У разі, якщо людини немає на території України, то вона все одно може сплатити борг.

"Є безліч електронних каналів, за якими можна сплатити: починаючи від сайту і закінчуючи мобільним додатком. Це можна зробити з будь-якої точки світу", — зазначив він.

Якщо ж людина накопичила з різних обставин великий борг і не має повної суми, щоб оплатити, такі випадки в Yasno розглядатимуть окремо.

"Потрібно, щоб ця людина звернулася. І ми укладаємо так звані договори розстрочки, і там вже індивідуальний графік, за яким людина сплачує", — додав він.

Для того, щоб відновити постачання електроенергії, треба буде сплатити борг.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України скасував заборону на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення штрафів (пені) та стягнення заборгованості для населення у разі несплати. 

Українцям відключатимуть світло та нараховуватимуть штрафи за несплачену комуналку: Кабмін скасував мораторій