Оренда житла в Україні
Фото: unsplash.com

Станом на середину травня в західних областях України вартість довгострокової оренди житла значно зросла, тоді як на Київщині вона, навпаки, впала. Про це свідчать результати дослідження, яке провели аналітики "ОLX нерухомість".

Через повномасштабне вторгнення росії українці вимушені були переїжджати до відносно безпечних регіонів та шукати там орендоване житло.  При цьому в деяких областях

Так, за кількістю вільних квартир для оренди зараз лідирує Київщина, де цей показник зріс вдвічі. Якщо до 23 лютого в області пропонували понад 20 тисяч осель, то у травні їх - уже понад 40 тисяч. При цьому середня вартість оренди житла в Київській області у травні знизилася майже на 22% та становить менш як 9000 грн на місяць.

На Дніпропетровщині кількість квартир для оренди зросла майже на 11%, однак при цьому збільшилась і ціна. Зараз оренда квартири в області в середньому коштує понад 7000 грн. Приблизно такою ж є середньомісячна вартість оренди в Івано-Франківській та Полтавській областях, а на Черкащині вона становить трохи більше, ніж 6000 грн.

В самому Івано-Франківську місячна оренда однокімнатної квартири у травні в середньому коштує 8776 грн, двокімнатної — 11 702 грн, трикімнатна — у 17 553 грн. У Хмельницькому ціни на оренду квартир дещо нижчі, ніж в інших західних областях. Однокімнатна квартира там обійдеться приблизно у 6000 грн на місяць, двокімнатна — у 8000 грн, а трикімнатна — 12 000 грн.

В Черкасах однокімнатні та двокімнатні помешкання коштують так само як і в Хмельницькому, а от трикімнатну оселю можна орендувати за 11 000 грн на місяць. В Полтаві оренда однокімнатної квартири обійдеться приблизно у 8000 грн, за двокімнатну попросять 10 000 грн, а за трикімнатну — 15 000 грн.

Джерело: OLX Нерухомість

Оренда житла в Києві

В Києві вартість місячної плати за однокімнатну квартиру знизилася на 1 590 грн і становить в середньому 7 945 грн, двокімнатної — 11 198 грн (знизилась на 4 879 грн), трикімнатної — 16 426 грн (знизилась на 8 087 грн).

Однокімнатку квартиру зараз найлегше знайти в Дарницькому районі, де пропонують майже три тисячі варіантів із середньою ціною 8000 грн на місяць. Така сама середня вартість оренди й в Шевченківському та Солом’янському районах. А ось у Деснянський район вартість оренди буде найнижчою — близько 6 000 грн.

При цьому, власники квартир в пошуках орендарів готові йти на певні поступки. Найбільш поширена з них — зниження вартості оренди житла. Знизити ціни готові майже 49% власників, при чому майже половина із них піде на компроміс у 20-40%. Ще понад 33% орендодавців готові обговорювати умови оренди індивідуально та прислухатися до особистих потреб орендаря. Ще майже 10% власників готові дозволити мешкати у квартирі більшій кількості людей, сім'ям з маленькими дітьми або ж людям з домашніми тваринами.

Ціни на оренду квартир у Києві впали на 38% з початку повномасштабного вторгнення рф