Перейменування вулиць
Скріншот карти "ЛУН Місто"

Аналітики "ЛУН Місто" дослідили, як перейменовували вулиці, проспекти, провулки та площі в українських містах після початку повномасштабного російського вторгнення. 

У "ЛУН Місто" проаналізували понад 1700 топонімів в Україні, що змінили назву після 24 лютого та дізналися, які нові назви були найбільш поширеними за останні пів року. Усі перейменування 2022 року зібрали на інтерактивній карті дерусифікації.

Так, найчастіше вулиці називали на честь першого українського астронавта Леоніда Каденюка. Його імʼя дають вулицям, які раніше називалися на честь радянського космонавта Юрія Гагаріна. Також часто топонімам в українських містах зараз дають назви Героїв Маріуполя, Миру, Степана Бандери, Героїв України, Симона Петлюри, Василя Стуса, Незалежності, Євгена Коновальця тощо. 

Крім того, в Україні з'явилася й вулиця імені Бориса Джонсона — прем'єр-міністра Великої Британії, який всіляко підтримує нашу країну. Розташована вона у Новомосковську. 

Відзначається, що, напротивагу радянській практиці, зараз в Україні використовують набагато менше "назв-штампів", які б повторювали у всіх регіонах. Нові топоніми частіше відображають історію саме цієї місцевості. 

Серед старих радянських назв, що ще залишилимсь, найчастіше повторюються топоніми на честь Юрія Гагаріна, Олександра Пушкіна та Івана Мічуріна. При цьому, Гагаріних — у півтора раза більше, ніж Пушкіних. Також зберіглося багато топонімів на честь Михайла Лермонтова, Миколи Некрасова, Володимира Маяковського тощо.

Брайтон-Біч у Нью-Йорку перейменують на честь України