Як сильно скоротиться населення України: прогноз демографів

Населення України може скоротитися до 35 мільйонів вже до 2030 року.

Про це заявила директорка Інституту демографії Елла Лібанова.

Вона зазначила, що наступний рік буде катастрофічним у плані народжуваності.

"Ми ще повною мірою цього не відчуваємо. Але 2023 рік буде роком катастрофічного падіння цього показника. Скажімо, для того, щоб мати просте відновлення поколінь, треба, аби одна жінка за своє життя (усереднено) народила 2,13 - 2,15 дитини. 2021 року ми мали показник 1,1. 2022 року — ще менше, але скорочення ще не буде катастрофічним за рахунок дітей, які народилися в першій половині року. Дай Боже, щоб 2023-го ми зупинилися на показнику 0,8", — розповіла демографка.

Найбільшою ж причиною скорочення населення науковиця називає втрати через війну та пов’язані з нею міграційні процеси. І якщо у випадку з міграцією, є велика ймовірність повернення людей назад в Україну, то проблема смертності не вирішується, поки триває російська агресія.

"Я мрію, щоб до 2030 року нас було 35 мільйонів. На жаль, цього може й не бути. Тому що війна триває, ми втрачаємо людей через надмірну смертність. Це не тільки загиблі, а й ті, хто вмирає через стреси, перевантаження, неякісне харчування, недостатність медичної допомоги", — наголосила Лібанова.

Варто зазначити, що за оцінками Держстату, на початку цього року населення України становило 41 мільйон. Водночас Лібанова припускає, що вже зараз воно становить близько 34-35 мільйонів.

Нагадаємо, раніше в ООН розповіли, що населення землі досягло 8 мільярдів.