Як перевірити, чи належить компанія росіянам або білорусам — інструкція
Фото: unsplash.com

В Міністерстві цифрової трансформації розповіли, як за допомогою відкритих даних перевірити, чи належить та чи інша компанія в Україні росіянам та білорусам.

За даним відомства, в Україні зареєстровано 17 тисяч компаній, власниками яких є громадяни або особи пов'язані з росією чи Білоруссю. Тому зараз українським підприємцям дуже важливо знати, з ким вони укладають партнерські стосунки — з друзями країни чи з ворогами. Щоб перевірити конкретне підприємство та вберегтися від небажаного партнерства, у Мінцифри пропонують два способи.

Перший — це чатбот Опендатабот у Telegram. Боту треба надіслати назву компанії або ж її код ЄДРПОУ. Якщо серед власників компанії є російські/білоруські громадяни, у картці компанії це буде позначено.

Другий спосіб — через сайт YouControl за допомогою картки юридичної особи й інструменту "Експрес-Аналіз". Цей інструмент показує, наскільки "проблемною" є та чи інша компанія та на що необхідно звернути уваги.

"Закликаємо всі українські компанії розірвати будь-яку співпрацю з країною-агресором та співагресором", — закликали у Мінцифри. 

Спротив російській окупації, день 24