Як отримати е-лікарняний за кордоном

У Міністерстві охорони здоров’я пояснили українцям, як оформити електронний лікарняний, перебуваючи за кордоном. Е-лікарняний доступний вже понад півроку.

Тож, якщо ви захворіли за кордоном, необхідно звернутися до місцевого лікаря, який має надати документальне підтвердження отримання вами медичної допомоги та факту тимчасової непрацездатності. Медичний висновок про тимчасову непрацездатність повинен бути сформований в день звернення пацієнта.

Після цього ви можете зв’язатися зі своїм українським лікарем відразу через месенджери або після повернення в Україну особисто. У будь-якому разі йому треба надати іноземні медичні документи та їх нотаріально завірені переклади українською.

На підставі іноземного меддокумента лікар сформує в ЕСО3 медичний висновок при тимчасову непрацездатність, і якщо ви працевлаштовані, для вас автоматично сформується е-лікарняний. Він відобразиться і в кабінеті роботодавця, і в вашому особистому кабінеті на вебпорталі ПФу.

Через 7 днів після дати закриття (або дати відкриття в разі вагітності та пологів) е-лікарняний отримає статус "Готово до сплати". Це означає, що роботодавець може приступити до опрацювання вашого лікарняного і призначення за ним допомоги.

Нагадаємо, відучора в Україні можна купити ліки не тільки за паперовим, а й за е-рецептом.