Як доглядати за дитиною, якщо нема води

У Міністерстві охорони здоров'я дали кілька порад з приводу того, як доглядати за маленькою дитиною мешканцям міст, якщо в них відключили воду.

По-перше, батькам радять завчасно запастися водою, дитячими вологими серветками, ватою чи ватними дисками. Також слід дізнатися, де знаходиться найближчий бювет чи колодязь.

Гігієна немовлят

Маленьких дітей віком до двох тижнів не потрібно купати — достатньо протирати їм обличчя, шию, руки та пахову ділянку вологою ватою або ватними дисками. Немовлят трохи старше можна купати в теплій воді (приблизно 37 градусів) без мила. Але робити це щоденно необов'язково, і можна так само протирати дитину вологою ватою чи вологою серветкою. Проте серветки обов'язково мають бути дитячими, бо вони не містять шкідливих речовин.

Заміна підгузків

Батькам радять запам’ятати чотири стандартні ситуації, коли дитині слід змінювати підгузки:

  • щойно виявили факт дефекації
  • волога шкіра під підгузком
  • з моменту зміни підгузка минуло понад 3–4 години
  • найближчим часом не буде змоги (сил, бажання) змінювати підгузок

Під час зміни підгузка обов’язково слід протерти дитину вологою ватою чи дитячими серветками, а потім — витерти шкіру насухо.

Вода для дитячих сумішей

Якщо дитина — на штучному або змішаному вигодовуванні, то слід використовувати тільки чисту питну воду для розведення суміші. Найкраще брати фабричну бутельовану воду (не обов’язково ту, яку продають як "дитячу", адже вона особливо нічим не відрізняється). Якщо такої можливості немає, можна закип’ятити водопровідну воду або воду з колодязя чи бювету.

Готову суміш потрібно використати протягом двох годин після приготування або ж поставити у холодильник, де вона може зберігатися 24 години.

Миття посуду та іграшок

Дитина має користуватися індивідуальним або одноразовим посудом. Якщо малюку менш ніж два місяці, він народився передчасно або ж має ослаблену імунну систему через хворобу чи лікування, посуд та іграшки потрібно дезінфікувати щодня. Можна навіть частіше.

Пластикові або гумові іграшки та посуд для годування немовлят можна кип’ятити протягом п'яти хвилин, пропарювати (над каструлею киплячої води) або дезінфікувати у посудомийній машині (коли є вода).

Для здорових немовлят та тих, що старше двох місяців, посуд та іграшки не обов’язково дезінфікувати, якщо є можливість мити їх після кожного використання. Якщо такої можливості немає, можна протерти їх серветками чи антисептиком із 70% вмістом спирту.

Гігієна дітей шкільного віку

У МОЗ наголошують, що потрібно привчити дітей регулярно мити руки, чистити зуби двічі на день та щоденно митися. Навіть в умовах обмеженого доступу до води важливо, щоб вони мили теплою водою з милом або протирали вологими серветками руки, інтимні місця, ступні, зону під пахвами. Після цього потрібно ретельно витертися індивідуальним рушником та вдягти чисту білизну.

Нагадаємо, раніше у Міністерстві внутрішніх справ розповіли про алгоритм дій у разі зникнення мобільного зв'язку та інтернету через російські атаки.

На зустріч страху: як подолати фобію