Володимир Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський отримав Премію Вінстона Черчилля за лідерство Міжнародного товариства Вінстона Черчилля.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

У церемонії нагородження Зеленський взяв участь у форматі відеоконференції. 

Голова Міжнародного товариства Лоуренс Геллер зазначив, що зараз відбуваються такі речі та явища, яких не було вже 80 років.

"Демократія у Європі зараз перебуває під загрозою тиранії, і цю загрозу зупиняє лідерство та героїзм. Як і Вінстон Черчилль, Президент Зеленський показує, що тиранія не повинна досягти успіху, що люди повинні мати право самостійно обирати свій шлях і своє життя", — сказав Геллер.

Лідерські якості Зеленського також відзначив прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон. У своїй промові він порівняв українського президента з Уїнстоном Черчіллем.

Коли росіяни почали наступати на Київ, ви знали, що будете їхньою ціллю. Ви могли залишити Київ, оскільки виживання Української держави тоді залежало від виживання її Президента. Але ви обрали залишитися в Києві, з українським народом, так само як Черчилль залишився в Лондоні в 1940 році. І ви сказали тоді: «Мені потрібна зброя». <...> Український народ — це лев, а ви маєте бути його голосом. Голосом проти тиранії, добра проти зла, світла проти темряви. І ви цей голос лева прекрасно показали, і дуже важливо, що саме ви на посаді Президента в цей кризовий для України та світу час. Натхненні вашим лідерством, ми знаємо, що Україна не лише може перемогти — вона переможе! І коли цей день настане, Україна постане як сильна незалежна держава.

Володимир Зеленський подякував за нагороду та зазначив, що ця премія уособлює не лише його зусилля, а й героїзм десятків тисяч українців і українок, які відзначилися в боях з російським агресором. 

Зеленська отримала премію Dissident Human Rights, що присвячена всім українцям