Кадр з фільму "Снайпер. Білий Ворон"
Фото: dyvys.info

Воєнний екшн "Снайпер Білий Ворон" покажуть в українських кінотеатрах на День Незалежності України.

Це перша воєнна стрічка, яка виходить у національний прокат після повномасштабного вторгнення. 

Історія снайпера Миколи Вороненко, з позивним Ворон, заснована на реальних подіях. "Це рефлексія на перебіг російсько-української війни 2014 року, що охопила Луганщину та Донеччину, а в 2022 році розтеклася кривавою раною по всій території Незалежної України", — зазначають автори.

Виконавець головної ролі, актор Павло Алдошин,  до початку зйомок проходив спеціальну воєнну підготовку. Наразі актор знаходиться в лавах ЗСУ.

Зйомки проходили протягом 2020 року за підтримки Національної гвардії.

Надія Коротушка

Ми першими в Україні наважилися відновити національний прокат і переконані, що “Снайпер. Білий Ворон” виходить як ніколи на часі. Ми маємо боротися, кожний на своєму фронті. Українська кіноіндустрія не повинна зупинятися та поступатися мейджорам, адже за 8 років боротьби за Незалежність ми досягли блискавичних успіхів, і зараз виходимо до українського глядача з надважливою історією в надважливий для кожного українця день

Вихід кінокартини вирішили приурочити до Дня Незалежності, бо це символична дата для всіх українців.

"З 2014 року я був у пошуках воєнної історії про добровольця, який став на захист України у боротьбі з російськими загарбниками. З роками війна на Донбасі перетворилась у снайперську — адже саме снайпери завдавали найбільших втрат з обох сторін,  і тим самим змінювали хід битви. Я почав досліджувати снайпінг та шукати правдиві історії про наших бійців і врешті-решт натрапив на історію Миколи Вороніна — еко-поселенця із Горлівки, що на Донеччині, який став снайпером. Спочатку я запропонував Миколі зняти фільм, заснований на його історії: ми багато разів бачилися, він читав сценарій, додавав коментарі, — та згодом я вирішив відмовитися від “фільму-біографії” та зробити жанрове кіно. Так у сценарії поступово з’являлися події, яких не було в реальності, але які могли б існувати в реаліях війни на Донбасі. Так і почалася робота над нової історією, новим етапом написання жанрового сценарію", — розказує співавтор сценарію та режисер-постановник фільму Мар’ян Бушан. 

Автором сценарію та режисером стрічки є Мар‘ян Бушан. 

У ролях: Павло Алдошин, Марина Кошкіна, Андрій Мостренко, Роман Семисал, Олег Драч, Роман Ясіновський, Олег Шульга
Фільм створений UM Group за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Вийшов документальний фільм про захоплення ЧАЕС окупантами