Укриття Київ
Фото: kyivcity.gov.ua

Столична влада зобов'язала власників та орендарів приміщень, де розташовані сховища та укриття, надати вільний доступ до них під час повітряної тривоги для всіх охочих туди потрапити. Тим, хто не хоче цього робити, пропонують звільнити ці приміщення для інших власників. Про це повідомили у пресслужбі КМДА.

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, столична влада спільно з рятувальниками та правоохоронцями реагуватиме на випадки недопуску людей в укриття. Наприклад, як у випадку з укриттям на бульварі Академіка Вернадського — там люди неодноразово скаржилися, що власник підвального приміщення не створює перешкоди для перебування людей в укритті під час повітряної тривоги.

"Якщо в будівлі є укриття чи сховище, воно залишається укриттям або сховищем незалежно від форми власності чи управління, незалежно від зміни орендаря чи власника. І під час воєнного стану ці приміщення повинні використовуватися за призначенням. Подібні ситуації будемо вирішувати, інспектуючи приміщення з представниками поліції та сил цивільного захисту", – підкреслив Пантелеєв.

Він додав, що є споруди подвійного призначення, які можуть перебувати у приватній власності чи оренді та використовуватись. І що перевірки не мають на меті перешкодити роботі бізнесу, а тільки пояснити власникам, що від них вимагається. А саме — знайти компроміс з людьми та надати їм доступ до безпечних місць, як це встановлено законом.

"Ми переживаємо страшні часи війни й повинні підтримувати й допомагати один одному. В іншому випадку — місто втручатиметься і вирішуватиме проблему жорстко", — підкреслив заступник голови КМДА.

Також ці приміщення повинні мати освітлення та нормальний санітарний стан для перебування людей, особливо маленьких дітей.

Загалом районні адміністрації в Києві використовують понад чотири тисячі укриттів, серед яких — споруди подвійного призначення, підземні паркінги, підземні переходи, метро, цокольні та підвальні приміщення, а також укриття на підприємствах.

У КМДА розповіли, скільки укриттів перевірили та які порушення виявили